В «Indie» пройшла лекція, присвячена Вікіпедії (фото)

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 27 лютого 2015, 20:21
В незалежному культурному центрі «Indie» пройшла відкрита лекція-тренінг Сергія Петрова під назвою «Вікіпедія: від користувача до дописувача».
В «Indie» пройшла лекція, присвячена Вікіпедії (фото)

Сам Сергій Петров є членом громадської організації «Вікімедіа Україна». Під час своєї лекції він розповів про структуру, основні засади та особливості функціювання Вікіпедії, окреслив її правовий статус та пояснив, як правильно писати та редагувати статті до неї. Захід відбувся в межах проекту «Вільний університет».

Окрему частину своєї лекції Петров присвятив так званим віківійнам та проявам вандалізму під час редагування сторінок. Він розповів одну дуже показову історію, яка зав’язалася навколо однієї зі статей німецькомовної Вікіпедії. Сталося так, що на сторінці, присвяченій збиттю малайзійського Боїнгу-777, слово «терористи» було змінено на «повстанці». Цей випадок отримав широкий розголос в західних ЗМІ. Адже як виявилося згодом, до цього  редагування були причетні російські спецслужби.

«Цей IP (з якого була відредагована сторінка) був тричі переблокований, – розповів Сергій Петров, – це не тільки вандалізм, а й явна маніпуляція росіян щодо подій 30 червня. І це свідчить про їх приналежність до державних структур. Чому? А тому що цей IP належить до Федеральної служби охорони Російської Федерації. Тобто, державні органи редагували Вікіпедію в іншомовному розділі».

Тому, як зазначив Петров, повністю Вікіпедії довіряти не можна. Адже при написанні статей там також можуть бути порушення.  

comments powered by HyperComments