«Герої майбутніх романів»: В Літмузеї відбулася зустріч з українськими бійцями

Юлія Гуш  |  Середа, 13 травня 2015, 11:57
12 травня в харківському Літературному музеї відбулася відкрита зустріч з бійцями «Східного корпусу», які брали участь у військових діях на Сході України.
«Герої майбутніх романів»: В Літмузеї відбулася зустріч з українськими бійцями

Вони, відповідаючи на запитання аудиторії, розповідали про себе, про свої смаки та захоплення, погляди на життя, ділилися власними судженнями про цю війну та планами на майбутнє. За словами працівниць Літмузею, саме такі люди, як вони, в майбутньому стануть героями нових романів про війну.

«Сьогодні українські письменники тільки-тільки підходять до цієї теми, – розповіла Тетяна Пилипчук, наукова співробітниця Літмузею, – але згодом будуть написані масштабні твори, будуть зняті фільми. Я впевнена, вони будуть чудовими. І ці хлопці, яких ми сьогодні запросили, вони герої майбутніх романів. Ми хочемо про них більше дізнатись: в які ігри вони грались в дитинстві, які книги вони читають, чому вони пішли туди як добровольці, що для них ця війна, і який досвід вони там отримали».

Зустріч відбулася в межах виставки «Будемо жити!», присвяченій здобуткам української та світової літератури про війни ХХ – ХХІ століть. «Сьогодні музеї не можуть бути осторонь тих подій, які відбуваються в країні, – продовжила Тетяна Пилипчук, – адже що ми сьогодні музеєфікуємо, які артефакти сьогодні зберемо, від того залежить як будуть показувати в музеях війну через 50, через 100 років. Звісно, ми створили виставку, де хотіли осмислити феномен війни, але за допомогою літератури. Я сама брала уявлення про війну з книжок, з фільмів. Але коли війна прийшла в наш дім, в мене виник дисонанс. Тому що я зовсім не так уявляла війну. І тому я вирішила осмислити як письменники, які самі пройшли війну, як вони уявляли її».

Фоторепортаж

comments powered by HyperComments