В Харкові встановили пам’ятну дошку Мойсею Фабриканту (фото)

Юлія Гуш  |  Середа, 20 травня 2015, 13:31
19 травня на фасаді Харківської наукової медичної бібліотеки була встановлена пам’ятна дошка вченому, хірургу, основоположнику щелепно-лицевої хірургії харків’янину Мойсею Фабриканту.
В Харкові встановили пам’ятну дошку Мойсею Фабриканту (фото)

Пам’ятна дошка була встановлена завдяки зусиллям представників Харківської наукової бібліотеки та Харківського обласного комітету «Дрогобицький яр» на фасаді будівлі, де колись жив та працював Мойсей Фабрикант. Побудував він цей будинок в 1900 році. В ньому Фабрикант приймав своїх пацієнтів, в ньому знаходилась його хірургічна клініка та ортопедичний інститут. Тут же він мешкав разом зі своєю родиною. Після встановлення совєтської влади його будинок було націоналізовано, а самому Фабриканту її представники «великодушно» виділили декілька кімнат.

За словами Лариси Воловик, директорки Харківського музею Холокоста, Мойсей Фабрикант все життя займався лікарською справою не зважаючи на будь-які зовнішні обставини. «Він пройшов п’ять війн, – розповіла вона, – і він лікував при будь-якому устрої. І як би він не ставився до того, що відбувалося, він залишався людиною, яка знає, що повинна робити в цьому житті. І ми, нове покоління, можемо пишатися тим, що в нашому місті жили такі люди».

На сьогоднішній день в Харківській медичній бібліотеці зберігаються праці Мойсея Фабриканта. Саме за його конспектами сьогодні викладають в медичних вишах. Хоча, до речі, не всім викладачам про це відомо.

comments powered by HyperComments