100 днів губернатора Райніна: що змінилося в Харківській області

П'ятниця, 22 травня 2015, 15:42
13 травня в робочій біографії нового керівника регіону - перша кругла дата. Ми розбиралися, чим може похвалитися Ігор Райнін і що йому не вдалося за цей час. Інформує сайт "Восточний дозор".
100 днів губернатора Райніна: що змінилося в Харківській області

Зробили окопи

З появою нового голови обладміністрації найрадикальніші зміни сталися в обороні області. Скажімо просто: через рік бойових дій на Донбасі, Харків нарешті дійсно почав готуватися до зустрічі з можливим супротивником. Спершу губернаторові вдалося переконати про-регіональську в недавньому минулому облраду прийняти-таки Програму територіальної оборони і навіть виділити під неї солідну суму - 7 млн гривень плюс ще 2,5 мільйона на устаткування кордону з Росією. В цілому на оборону і мобілізаційну роботу в регіоні облрада виділила майже 15 мільйонів гривень.

Як виявилося пізніше, виділенням грошей з бюджету області вирішили не обмежуватися. Солідні суми надходять від Кабміну - на будівництво 31 опорного пункту в зоні АТО. Ці споруди, як обіцяють військові експерти, прикриють Харківську область зі сходу і півдня, створивши серйозні труднощі тим, хто спробує сюди прорватися з так званих «ЛНР» і «ДНР».

І навіть це ще не все. Харківські будівельники на прохання все того ж Райніна погодилися на власні кошти звести оборонні споруди на в'їздах до обласного центру з боку Росії. Перша така «фортеця» - «Форт «Сонячний» на Білгородському шосе - вже готова. Ще дві з'являться на дорогах, що йдуть убік Золочева і Вовчанська.

Заголосували

Окремий пункт в губернаторській біографії Райніна за перші 100 днів роботи - це «дивовижне перетворення» депутатів обласної ради.

На першій же сесії з Райніним в президії вони дружньо підтримали всі документи, розроблені в стінах обладміністрації. Недавніх завзятих опозиціонерів чинної влади влаштували всі зміни, що вносяться до бюджету області, і навіть абсолютно про-європейська Стратегія розвитку регіону до 2020 року.

Але абсолютний рекорд впливу губернатора на розуми норовливих депутатів був встановлений на позачерговій сесії облради 9 квітня. Цього дня двома третинами голосів народні обранці визнали Росію країною-агресором. І хоча Райнін зробив вигляд, що він тут ні при чому, автор волевиявлення вгадується відразу. Адже ще кілька місяців тому подібний результат голосування в Харкові здавався абсолютно неможливим.

Оновилися

Найрадикальнішим чином за минулі 100 днів змінилася президентська вертикаль влади в Харківській області. Практично в усіх районах вже працюють нові глави держадміністрацій. Далеко не усі призначенці - професійні чиновники. Немало людей, які прийшли з бізнесу і громадського сектора. Добре останнє або погано, покаже час.

Керівний склад самої обладміністрації після зміни губернатора в цілому усидів на своїх місцях. Більшість заступників голови ХОДА навіть позбавилися від префіксів «в.о».

Сам Ігор Райнін в інтерв'ю різним ЗМІ стверджував: процес формування команди на завершальній стадії, бракує керівників декількох департаментів обладміністрації і глав в парі районів.

Узабезпечилися

З приходом в область Ігоря Райніна помітно активізувалася робота місцевих правоохоронців. І хоча що СБУ, що МВС безпосередньо підкоряються главкам в Києві, а не «начальникові Білого будинку», співробітники цих структур підтверджують: їх начальство частенько буває «у гостях» у Райніна і погоджує з ним свої дії.

Результат, як мовиться, наочний: бійці СБУ в області регулярно відловлюють диверсантів, знаходять сховища зі зброєю і вибухівкою, знешкоджують цілі терористські групи. За озвученими самим Райніним даними, за останній час в його регіоні знешкодили більше 60 ДРГ. Показовою стала спецоперація, проведена в Харкові після теракту біля Палацу спорту. Організатора і виконавців кривавої акції затримали «за гарячими слідами». Як кажуть, координував правоохоронців особисто губернатор.

Співробітники МВС в цей час цілком успішно забезпечують порядок на масових заходах - і це при тому, що роботи у них помітно додалося: на стадіон «Металіст» після тривалої перерви повернулися футбольні матчі.

Недомобілізувалися

До невдач губернатора можна віднести невиконаний областю план четвертої хвилі мобілізації. Не допомогли ні відставка обласного воєнкома, ні численні закриті для преси наради в стінах ХОДА (на них, як кажуть, керівник адміністрації метав громи і блискавки, переконуючи воєнкомів працювати). Втім, якщо розглянути ситуацію детальніше, з'являються цікаві деталі.

Підлеглі Райніна в районах впоралися зі своїм завданням на «відмінно» - там, де процесом управляли глави РДА, мобілізували по 100 і більше відсотків від плану призовників. «Зіпсували показники» міста обласного підпорядкування, на чолі з обласним центром. У півторамільйонному Харкові воєнкоми так і не змогли призвати в ряди збройних сил більше 50% від необхідної кількості чоловіків. Ситуація з мобілізацією в Чугуєві зовсім змусила керівництво області запідозрити місцеву владу в саботажі, адже Чугуївський район перевиконав план на 15%, а в самому місті не мобілізували і половини від необхідної кількості призовників.

 

 

comments powered by HyperComments