З оздоровленням дітей в Україні можуть виникнути проблеми - депутат від «Самопомочі»

Середа, 3 червня 2015, 11:19
За ініціативою Уряду цього року було скасовано фінансування дитячого оздоровлення за рахунок Фонду соціального страхування. Будь-які новаторства, враховуючи реформу державного соціального страхування не повинні звузити прав громадян, а особливо дітей, вважає народний депутат Роман Семенуха.
З оздоровленням дітей в Україні можуть виникнути проблеми - депутат від «Самопомочі»

Про це харківський депутат від «Самопомочі» заявив 1 червня після свята в парку Перемоги, приуроченого Дню захисту дітей. Юних відвідувачів парку розважали аніматори і ростові ляльки, які водили з ними хороводи і проводили конкурси. Хлопці разом намалювали великий малюнок на асфальті, який, за словами організаторів, повинен продемонструвати єдність усіх дітей і українців.

Ініціатори проведення свята - скаутська організація «Пласт» і громадське об'єднання «Самопоміч».

«Ми знаходимося у «волонтерському парку» - тут проводяться заходи волонтерів, які допомагають армії і переселенцям. Ми прибирали цей парк, встановили тут крамнички. Девіз «Візьми і зроби» якнайкраще виявляється у цьому святі. Парк Перемоги традиційне місце відпочинку для жителів Салтівки, і ми хочемо зробити його більше комфортним, безпечним, чистим. Сьогоднішня акція показала, наскільки важливо для дітей мати місце для рухливих ігор, заняття спортом. «Самопоміч» активно виступає за здоровий спосіб життя. Приклад цього - участь нашої команди у Велодні, який нещодавно пройшов в Харкові. На жаль, в Харківській області бракує місць, де б підлітки могли б займатися спортом - спортивних шкіл, секцій. Ситуацію ускладнили зміни в чинному законодавстві, згідно з якими спортивні школи втратили частину фінансування (близько 200 мільйонів гривень), яке раніше отримували від Фонду соціального страхування з тимчасової втраті працездатності і згідно з нинішнім чинним законодавством повинні фінансуватися за рахунок місцевих бюджетів. Одночасно доходи багатьох бюджетів істотно зменшилися. Тому у місцевої влади недостатньо ресурсів для фінансування спортивних шкіл. Трохи повинна виправити ситуацію субвенція розміром 100 млн гривень, яку цього року уряд України виділив на фінансування дитячих спортивних шкіл. Представники уряду говорять, що наступного року ДЮСШ повинні фінансуватися за рахунок грошей місцевих бюджетів. «Самопоміч» акцентує, що головний принцип децентралізації влади - надання не лише повноважень, а і ресурсів, джерел фінансування. Тільки тоді місцева влада зможе ефективно працювати, - розповіла координатор національної скаутської організації «Пласт» Олена Шержукова.

На святі побував і народний депутат фракції «Самопоміч» Роман Семенуха. Він відзначив, що проблема з фінансуванням дитячого відпочинку наочна.

«Реформування державного соціального страхування не повинне звузити прав громадян, а особливо дітей. Фракція «Самопоміч» уважно вивчає це питання, і ми не припустимо зриву оздоровчої кампанії цього року і руйнування системи державної підтримки системи дитячого оздоровлення і відпочинку», - відзначив депутат.

За його словами, місцеві бюджети не в змозі повністю профінансувати оздоровчу кампанію, тому в планах - шукати позабюджетні кошти, щоб якомога більше дітей змогло відпочити цього року.

«Щоб в майбутньому не виникало подібних проблем, треба завершити бюджетну реформу, яка є фундаментом децентралізації влади. Через війну, діти, особливо ті, які евакуйовані із зони АТО або ще досі мешкають там, пережили дуже великий стрес. Під час канікул ми повинні всі разом убезпечити їх від перегляду новин, від вулиці і повернути їх до звичайного дитячого життя», - додав Роман Семенуха.

 

comments powered by HyperComments