В Харкові діє центр, що надає психологічну допомогу військовим (фото)

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 12 червня 2015, 12:55
11 червня в Харківському кризовому інфоцентрі пройшла прес-конференція, присвячена психологічній допомозі постраждалим через війну на Сході.
В Харкові діє центр, що надає психологічну допомогу військовим (фото)

В прес-конференції взяли участь психологи-волонтери з благодійної організації «Дом Человека»: це гештальт-терапевти Микита Бондарчук та Катерина Шуталєва, психотерапевт Наталія Чернякова. Вони розповіли про всеукраїнську систему центрів психологічної підтримки «Крок назустріч», яка надає психологічну допомогу військовим.

Реалізація цього проекту розпочалася з лютого місяця завдяки зусиллям одного українського мецената, який побажав залишитися неназваним. А в травні відкрились центри «Крок на зустріч». Вони тепер діють в 15 містах України. Всі психологи, задіяні в проекті, мають вищу освіту та пройшли окремі вишколи з надання психологічної допомоги військовим.

За словами Микити Бондарчука, за допомогою в ці центри можуть звернутися всі, хто постраждав через війну на Сході. І це не тільки військові, які повертаються додому з зони АТО, і й їх сім’ї, родини загиблих, вимушені переселенці, а також діти, адже там працюють і дитячі психологи. Оскільки  ці центри є благодійними, допомога там надається цілком безкоштовно. В Харкові налічується восьмеро таких спеціалістів. За весь час існування центру до них звернулося близько150 чоловік.

Катерина Шуталєва розповіла, що психологи намагаються бути там, де є військові, яким може знадобитися їх допомога. Наприклад, вони чергують на «Південному посту», де зупиняються бійці. Там психологи під час неформального спілкування можуть надати відповідну допомогу. Також заплановано, що в майбутньому вони будуть виїжджати на полігони та до зони АТО.  

За словами психологів, зазвичай люди звертаються за допомогою за наявності гострої проблеми. Типові причини – проблеми всередині родини («Я відчуваю, що моя сім’я мене не розуміє»), немотивована агресія ("Мене дуже дратує моя дружина. Я боюсь їхати додому"), різні образи тощо. 

comments powered by HyperComments