На Харківщині запускають пілотний проект надання соціальних послуг

Середа, 17 червня 2015, 14:28
Чугуїв стане першим містом Харківської області та одним з перших в Україні, в якому реалізують проект надання соціальних послуг. І все це зусиллями місцевої громади.
На Харківщині запускають пілотний проект надання соціальних послуг
Його ініціатор - Харківський інститут соціальних досліджень (ХІСД) за підтримки Європейської Комісії. У першу чергу, мова йде про послуги для літніх людей, людей з особливими фізичними потребами та сімей, які знаходяться у складних життєвих обставинах.
 
Які конкретно послуги необхідні Чугуєву в першу чергу, стане зрозуміло після вивчення реальної ситуації в місті. "Простіше кажучи, ми запитаємо у самих жителів: що вам потрібно? Це і є принцип децентралізації в дії. Отримаємо експертні оцінки від членів місцевих організацій інвалідів, багатодітних матерів - людей, які недоліки міської інфраструктури випробували на власному досвіді, - розповідає керівник проекту, Роман Шейко. - Вивчимо статистику: скільки в місті літніх  (і скільки їх буде через 5, 10 років), скільки людей з проблемами зору, людей на візках і так далі. Зіставимо з існуючими стандартами безбар'єрності. Все це ляже в основу плану розвитку міста ".
 
До слова, сьогодні в Чугуєві близько 2300 осіб офіційно мають інвалідність, з них 12 - діти. Інші вразливі групи - літні люди (в місті 9 тис. Пенсіонерів), діти-сироти та діти під опікою (всього близько 100 осіб).
 
Меморандум про співпрацю між ХІСІ, Харківською обласною адміністрацією, Чугуївським міською радою та соціальними службами міста підписали 15 червня. За словами Романа Шейко, одна з проектних завдань - навчити місцеві громади та органи місцевого самоврядування принципом партнерства: "Потрібно йти від ситуації протиставлення" а вони не роблять "-" а вони вимагають ", і вирішувати соціальні проблеми спільно".
 
Способів реалізації такого партнерства безліч. Наприклад, можливість зайняти ринок соціальних послуг для приватних компаній. "Якщо підприємець готовий знайти частину фінансування на те, щоб створити, наприклад, службу патронатного догляду за людьми похилого віку або побутової допомоги одиноким матерям - ми готові надати йому міні-грант на розвиток, - говорить Денис Кобзін, директор ХІСД. - А здорова конкуренція зробить цей сервіс більш доступним ".
 
Ще один спосіб - залучення до соціального сервісу волонтерів. "Зараз дуже хороший момент для цього, багато людей хочуть бути корисними, - упевнений Денис Кобзін. - І не можна говорити, що, мовляв, "держава знову намагається самоусунутися" - важливо, щоб з уразливими групами працював не "держапарат", а живі люди, які живуть у тому ж місті ". У місті вже працює волонтерська служба (тут в основному молоді люди - школярі, студенти ПТУ) і центр допомоги переселенцям (їх в Чугуєві близько 4,5 тис.) - Всім, хто захоче займатися цією роботою далі, проведуть серію тренінгів.
 
Проект «Посилення ролі місцевих громад у прийнятті рішень про надання соціальних послуг» розрахований на три роки. Після досліджень розпочнеться навчання і проектна підготовка. Члени робочої групи зможуть відвідати європейські міста, в яких соціальні послуги вже давно стали нормою. І навпаки, українські та європейські експерти приїдуть до Чугуєва. До слова, успішним досвідом залучення місцевих громад в надання соцпослуг можуть поділитися багато східноєвропейських країн, чий досвід має досить багато спільного з українським: Румунія, Боснія і Герцеговина, Сербія, Болгарія та інші.
 
На фінальному етапі першочергові проекти будуть впроваджувати в життя - також за підтримки ХИСИ і Єврокомісії, що особливо актуально на фоні скорочених соціальних витрат в країні в цілому і в регіоні.
 
Набутий досвід розраховують експортувати: "У Харківській області сьогодні 300 тис. чоловік потребують соціальних послуг. Близько 40 тис - конкретно в догляді на дому, - розповідає Андрій Черноусов, провідний експерт Харківського інституту соціальних досліджень. Чугуїв став пілотним майданчиком тому, що тут вже і міська влада, і місцева терргромада відкриті до корисних нововведень і зацікавлені у впровадженні успішного досвіду. Але далі цей досвід потрібно нести в інші міста, в тому числі - двомільйонний Харків ".
 
comments powered by HyperComments