В Харкові журналістів навчали поведінці в екстремальних умовах (фото)

Юлія Гуш  |  Субота, 27 червня 2015, 23:24
25 та 26 червня в Харкові пройшов дводенний семінар для представників ЗМІ з питань безпеки роботи в місцях підвищеного ризику. Семінар був організований Незалежною медіа-профспілкою в рамках роботи Об'єднаного Центру допомоги журналістам.
В Харкові журналістів навчали поведінці в екстремальних умовах (фото)

В перший день журналістів навчали складати план поїздок до зони АТО, розповіли, як потрібно себе вести під час обстрілів з важкої зброї та нападів з повітря, що робити під час перетину блокпосту та як зробити дорогу в зону АТО більш безпечною.

Наприклад, перед тим, як відправитися до зони АТО, журналістам окрім того, щоб зважити всі ризики, слід вивчити правила надання першої допомоги, завжди вміти чітко ідентифікувати себе у випадку необхідності, носити виключно цивільний одяг тощо. При цьому не можна припускати таких помилок, як носіння будь-якої зброї, географічних карт, які мають ті чи інші помітки, одягу, який чимось схожий на військову уніформу. Адже вони можуть коштувати життя.

Після отримання теоретичного матеріалу журналістів чекало практичне заняття, під час якого тренери показали, як треба себе поводити під час обстрілів: як падати, перекачуватися, вибиратися з автомобілю, який прострілюється тощо. Крім того, були змодельовані ситуації, коли журналістом потрібно перетнути блокпост – як український, який цілком реально минути без неприємностей, так і сепаратистський, перетин якого може легко закінчитися і смертю, і полоном.

На наступний день Юка Гаврилова розповіла про те, через що проходять люди, яких взяли в заручники чи полон. Вона дала рекомендації, які потенційно можуть дати можливість вижити в такій скрутній ситуації. Друга частина дня була присвячена наданню першої психологічної допомоги та профілактиці професійного вигоряння. Наталія Улько, практичний психолог, розповідала про види стресу та пояснила, як на нього може зреагувати людський організм. Вона розповіла, як можна допомогти людині, яка знаходитися в стані шоку, апатії, істерики тощо. А наприкінці вона дала практичні поради як запобігти вигорянню в професії та порекомендувала дихальні вправи для боротьби зі стресом.

Докладніше в наступних матеріалах 

comments powered by HyperComments