Адвокати і волонтери ініціювали удосконалення у військовому законодавстві України (фото)

Четвер, 23 липня 2015, 16:12
У Харкові адвокати, військовослужбовці, волонтери, представники військової прокуратури і Військової служби правопорядку обговорили актуальні проблеми військового правосуддя, а також назрілі зміни в законодавстві і підзаконних актах. Загальна думка учасників круглого столу «Питання законодавства, що передбачають відповідальність за військові злочини, проблеми захисту прав учасників АТО і членів їх сімей» буде висловлена в меморандумі, над яким вже йде робота, а юридичним оформленням законодавчих ініціатив займеться робоча група експертів.
про удосконалення у військовому законодавстві україни

Головною своєю метою організатори - ГО «Платформа громадянських сил 22 лютого» - бачать створення простих, зрозумілих і таких, що відповідають часу правових норм для чинних військовослужбовців і ветеранів.

Ідея подібного круглого столу для обміну досвідом і вироблення загальної позиції була в середовищі адвокатів давно. Працюючи впродовж останнього року із справами військовослужбовців, вони виявили досить пропусків в чинному законодавстві - створене в мирний час для мирного суспільства, воно містить в собі безліч пропусків і колізій, що виявилися у військовий час, який вимагає особливих норм і правил.

Серед «слабких місць» законодавства: технічні помилки в Кримінальному кодексі України, питання матеріальних складів військових злочинів, питання процесуального характеру, важливі для захисту прав військовослужбовців. Законодавство слабо регулює (чи не регламентує взагалі) правовий статут, права, гарантії добровольців і волонтерів, немає механізмів соціальної і психологічної адаптації тисяч поранених і ветеранів, які повертаються із зони АТО. Формат круглого столу дозволив зібрати усі ці проблеми в єдину картину, яка дозволить народним депутатам просувати рекомендації на законодавчому рівні.

Адвокати із Запоріжжя Сергій Сахнюк, Олексій Биленко, Антоніна Шостак, які накопичили великий досвід роботи у справах військовослужбовців, упевнені, що служба у Збройних силах України звужує права громадянина, знижуючи цінність людського життя - своєї і чужої. При цьому до військовослужбовця застосовуються ті ж каральні заходи, що і до цивільних осіб.

«Дезертирові, який втік з чинної армії, призначають кримінальний термін, вважаючи, мабуть, що страх перед укладенням має бути сильніший за страх смерті, і це зупинить його від дезертирства. Чи до військовослужбовця, який перебуває в частині, застосовують міру покарання у вигляді арешту, хоча він не може і не хоче ні впливати на свідків, ні втекти від слідства», - розповів Сергій Сахнюк.

За словами адвоката, у військовому праві багато прикладів невідповідності законодавства особливому стану, в якому опинилася Україна. Сергій Сахнюк вважає, що в 40% випадків  звинувачувальних вироків позбавлення волі для військовослужбовців можна замінити покаранням у вигляді службового обмеження, оскільки цінність деяких бійців занадто висока, щоб відправляти їх за грати замість того, щоб вони захищали батьківщину.

Те ж стосується і досвідчених, кваліфікованих резервістів, які відбувають покарання. На думку багатьох учасників круглого столу, покарання у вигляді позбавлення волі для таких категорій людей можна було б замінити на службу на лінії вогневого зіткнення - проте і така норма в законодавстві відсутня.

Одним з найважливіших «пропусків» є статус добровольців. Суддя Перевальського районного суду Луганської області Андрій Іванов навів червономовний історичний приклад: у 1941 році, місяць по тому після початку війни з Третім Рейхом, Наркомат СРСР прийняв декрет про добровольців - їм належав державний зміст згідно із займаною посадою, і усі ті пільги і права, що належали кадровим і мобілізованим військовослужбовцям. В Україні через рік після початку АТО поняття «Добровольчого підрозділу» досі не визначене, а статус учасника бойових дій доброволець або його близький родич може отримати тільки через суд - найчастіше не однієї інстанції.

Капітан ЗСУ, адвокат Володимир Малашевський звернув увагу колег на ще одну неочевидну можливість для кримінального переслідування військовослужбовця - виписка пораненого або хворого з госпіталю відбувається на розсуд лікарів, навіть якщо боєць ще не досить здоровий. Спроби продовжити лікування в інших установах кваліфікуються як дезертирство.

Можливість пропонованих юристами змін в законодавстві взявся вивчити народний депутат України від партії «Самопоміч» Ярослав Маркевич. «Зараз в зоні АТО знаходяться тільки військовослужбовці ЗСУ більше 50 000 людей, а ще є Національна гвардія, інші суміжні відомства, і у майже кожного є особиста зброя. Люди завжди скоюють злочини, і зона АТО - не виключення. Тому врегулювання деяких юридичних питань потрібне. Це і технічні помилки, і статус добровольців, і інші зміни. У вересні я перейду з бюджетного комітету Верховної Ради в комітет, який якраз займається питаннями оборони і АТО, і займуся цією темою впритул», - пообіцяв депутат.

Головним своїм завданням організатори круглого столу вважають консолідацію зусиль юристів і громадськості для узагальнення юридичної практики, поширення отриманих знань серед колег, використання їх в інтересах тих, хто знаходиться в зоні бойових дій, і тих, хто закінчив там своє перебування.

«Усі ці речі треба спростити, зробити максимально легалізованими, максимально зрозумілими будь-якій людині. Наприклад, щоб мати загиблого учасника бойових дій могла без проблем, не оббиваючи місяцями пороги, пройти через спрощені юридичні процедури, які вона зараз не може провести самостійно без допомоги юристів», - пояснила мету заходу куратор проекту від ГО «Платформа громадянських сил 22 лютого», адвокат, шеф-редактор бюлетеня «вісник національної асоціації адвокатів України» Віра Козина.

Найближчими днями організатори круглого столу зроблять правовий аналіз пропозицій, а також створять спільний меморандум, що висловлює думку усіх учасників круглого столу. Крім того, юристи підготують рекомендації із законодавчих ініціатив для Ярослава Маркевича, з якими він працюватиме у рамках депутатської діяльності.

 

 

 

comments powered by HyperComments