Експерти дали свою оцінку «військкоматівському сафарі» (фото)

Юлія Гуш  |  Четвер, 30 липня 2015, 20:51
30 липня в харківському філіалі Інституту імені Горшеніна пройшла прес-конференція, де були порушені найбільш актуальні проблеми мобілізації.
Експерти дали свою оцінку «військкоматівському сафарі» (фото)

В першу чергу вони стосувалися ситуаії коли представники харківських військкоматів роздають повістки мешканцям міста в різноманітних громадських місцях, поблизу установ, в транспорті. «На сьогоднішній день склалася не дуже приємна ситуація з методами мобілізації в Харкові, – розповіла Тетяна Бедняк, волонтерка групи Help Army, – вона, безумовно, хвилює всіх. Я також як більшість харків'ян, як більшість розумних людей вважаю, що ці методи не мають нічого спільного з цивілізованістю, не мають нічого спільного з честю служити і захищати нашу Батьківщину. Вони неприпустимі. Власне, застосування таких методів, на мою думку, свдчить про те, що система військкоматів абсолютно не відповідає тій дійсності, яка повинна бути».

Волонтерка зазначила, що сьогодні система військкоматів працює як за совєтських часів, що зовсім не відповідає вимогам сучасності. Без якісного призову не буде якісної армії. Також вона розповіла про співробітництво групи Help Army з представниками Міноборони. «Ми з ними знайомі, у нас спільні завдання, – зазначила Тетяна Бедняк, – ми хочемо реформувати армію і військкомати в тому числі. Нам дали зелене світло. Сказали, що будуть усіляко допомагати документально. І, мабуть, Харківська область стане пілотним проектом з реформування військкоматів».

Щодо роботи військкоматів, то до них у волонтерів та громадських активістів є чимало претензій. «Зараз не виконуються ні якісні, ні кількісні показники, – зазначив Олексій Коханий, колишній співробітник одного з харківських військкоматів, – як нам відомо, відсоток п’ятої хвилі (мобілізації) був менше 50-ти.Що до якісних (показників), то це вже окрема розмова. Набирають і людей без визначеного місця проживання, і алкоголіків. Є дуже велика проблема з алкоголізмом в армії. По обох параметрах ситуація у нас погана».

Він запропонував наступні шляхи вирішення цієї проблеми – поліпшити якісні показники призову, підняти довіру населення до військкоматів, боротися з корупцією, використовувати технології інтернет-маркетингу для привернення призовників, зменшити кількість співробітників військкоматів і матеріально мотивувати тих, хто залишився. Також Олексій Коханий оприлюднив ідею створення прес-центру, де представники харківських військкоматів мали б змогу спілкуватися з громадою міста.

Попередній матеріал

comments powered by HyperComments