Громадяни мають право оскаржити дії військкоматів (фото)

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 31 липня 2015, 23:00
31 липня в Харківському кризовому інфоцентрі пройшла прес-конференція за результатами шостої хвилі мобілізації.
Громадяни мають право оскаржити дії військкоматів (фото)

В ролі спікерів виступили Володимир Новіков, майор юстиції, помічник харківського військового комісару по правовій роботі та Юрій Коваль, полковник, заступник харківського військового комісара.

«На даний момент у нас йде шоста хвиля (мобілізації). Йде вона в непростих умовах, – розповів Юрій Коваль, – на Харківську область покладене досить велике завдання. Важливо й те, що Харківська область межує з двома областями, де проводиться антитерористична операція. Плюс у нас більше 500 км до кордону з Російською Федерацією, що, природно, відкладає певний відбиток на нашу роботу».

Під час прес-конференції була згадана практика «відлову» призовників, яка встигла викликати хвилю обурення як у волонтерів та громадських активістів, так і в пересічних харків’ян. «Система військового обліку, яка була створена в Радянському Союзі і яка дісталася в спадок у всіх військкоматах, ще до початку АТО була більшою мірою приведена в неналежний стан, – зазначив Володимир Новіков, – але хочу нагадати, що згідно чинного законодавства саме на громадян лягає обов'язок оповіщення про свій статус, про соціальні зміни у своєму житті. Це може бути або народження дітей, або зміна стану здоров'я, або зміна місця проживання».

Проте, за словами Новікова, громадяни мають права оскаржити дії представників військкоматів. «Всі громадяни, які заявляють, що до них були застосовані якісь незаконні методи, можуть звернутися в органи внутрішніх справ, у військову прокуратуру, які наділені повноваженнями проводити відповідні перевірки», – розповів він. 

comments powered by HyperComments