Для чого Добкін влаштував стрільбу на Скрипника?

Вівторок, 4 серпня 2015, 18:30
Учорашнє побоїще в Харкові біля офісу Партії регіонів ще раз продемонструвало, що дна в українській політиці немає. Чернігівські вибори здавалися нам найбруднішими, але передвиборна кампанія в Харкові вже показала, що деякі політики здатні підставляти під кулі звичайних харків'ян. І, що найцинічніше, не заради вигоди, а вже від відчаю.
офіс Добкіна

За повідомленнями новинних стрічок, якраз в обідню перерву робочого дня, в самому центрі міста (прямо у сквері, навколо якого розташовані Оперний театр, два релігійні об'єкти, банк, готель і, як ні смішно, міліційний главк і офіс СБУ) сталася перестрілка між прибічниками екс-губернатора Михайла Добкіна і тими, кого обурили плакати на мітингу перед облдержадміністрацією «Харківщина за Опозиційний блок». Пікет, який зібрав у свою підтримку Михайло Добкін, полягав в рівних частинах з пенсіонерів і молодих людей міцної статури. Журналістські стрими з місця подій свідчили, що спортивні юнаки прийшли сюди «підтримати, що в місті зараз чисто і красиво, і дороги роблять, і висаджують клумби». На питання, яке ж відношення Опозиційний блок має до комунальних служб, молоді люди відповісти були не в змозі.

Коли колотнеча між патріотично налаштованими і любителями клумб перейшла в пікову фазу, найбільш активні прибічники ретирувалися на мікроавтобусі в офіс Партії регіонів на вулиці Скрипника, розвіявши сумніви, що залишилися, в незаангажованості мітингарів. Забарикадувавшися у будівлі, титушки, як їх вже встигли назвати в місцевих ЗМІ, стали відстрілюватися від радикальних патріотів, які закидали вікна будівлі каменями і димовими шашками.

Ця ситуація наочно показала передвиборний розклад в так званих опозиційних колах. Окрім бюрократичного штопора в особі Управління юстиції, сьогоднішній регіональний осередок Опозиційного блоку має проблеми з власною партійною ефективністю і з електоратом, де одно очікуване виникає з іншого. За великим рахунком, за минулий рік партійною роботою в регіоні Опоблок займався дуже слабо, а якщо бути конкретним - те не займався взагалі. Те ж саме можна сказати і про роботу в Раді - делегати від Харкова не проявляли ніякої законотворчої активності, це прекрасно видно у відкритих джерелах. Як наслідок, рівень підтримки Опозиційного блоку порівняно з попередніми виборами впав так сильно, що експерти не перестають дивуватися з такого прецеденту обвалу рейтингу в «родовому гнізді».

Звідси і ростуть ноги панічного стану в керівництві харківського Опоблоку. Цілком імовірно, що інвестор не зрозуміє результатів прийдешніх виборів на Харківщині і не оцінить роботи Михайла Добкіна на його партійній посаді. У штабі ОБ напевно сидять компетентні люди, які бачать реальний стан справ, тому єдиним виправданням Добкіна перед своїм керівництвом можуть стати «підступи ворогів». А широке висвітлення в ЗМІ тільки сприятиме зміцненню статусу в'язня совісті.

Далі все відбувається за стандартним технологічним сценарієм. Створюється публічний привід, наприклад, мітинг, куди заводяться сплачені учасники, і тільки залишається чекати резонансної реакції. Михайло Добкін не міг не усвідомлювати те, що популярність його партії сьогодні занадто низька і сумнівна, щоб до пікету прилучилися реальні прибічники, а радикальні настрої в патріотичних кругах не залишать без уваги мітинг. Проте він вивів людей на площу і підставив їх під кулаки, тому що саме така картинка потрібна була для «правильного» звіту для Києва і інших міст нашої колишньої загальної батьківщини.

А застосування "титушками" вогнепальної зброї в людному сквері говорить про те, що бойовим одиницям партійної служби безпеки була дана санкція на його використання. Таким нехитрим способом Добкін продемонстрував своє ставлення до харків'ян, жителів того самого міста, в якому «нам тут житии», і виставив електорат, що йде від нього, під кулі, ймовірно, за принципом «так не діставайся ти нікому».

Михайло Добкін потрапив в дуже негарну ситуацію напередодні виборів. Нестримно розгубивши електорат після оглушливої перемоги харківських регіоналів в 2014 році, він розуміє, що політична смерть неминуча, якщо від нього відвернуться сьогоднішні соратники і куратори. І тому робить ставки не на посилену передвиборчу кампанію (хоча і неможливо за 3 місяці розкрутити десяток абсолютно невідомих кандидатів), а на максимальний резонанс навколо себе і обласного осередку партії.

Йому треба виправдати свій прийдешній провал, а тому в Харкові ще будуть колотнечі, Мінюст здивовано розглядатиме неправильно оформлені заявки, а Опозиційний блок бойкотуватиме вибори і волатиме до міжнародних організацій, щоб ті вписалися за відвертий реванш Партії регіонів, що вже одного разу привела країну до війни. Зараз для Михайла Добкіна хороші усі засоби, аж до перестрілок у велелюдному центрі міста, тому будьте обережні і обходьте місця масового скупчення людей і осіб з плакатами Опоблоку. Можливо, саме зараз екс-губернатор Харківщини робить там хорошу міну при поганій грі і, можливо, відгомін цієї гри може прилетіти рядовому харків'янинові кулею з віконного отвору старовинного особняка. Тому, що політикові, який втратив свій електорат, за великим рахунком, втрачати вже нічого.

 

comments powered by HyperComments