Вартість головного продукту в Харкові проконтролює Антимонопольний комітет (відео)

Четвер, 27 серпня 2015, 18:21
Звернення в антимонопольний комітет ініційоване депутатами фракції «Самопоміч».
антимонопольний комітет за заявою представників "Самопоміч" перевірить ціни на хліб у харкові

Про це на брифінгу в Харкові повідомив голова ХОГО «Самопоміч» Тарас Сітенко.

За його словами, на даний момент звернення підписане двома народними депутатами: Ярославом Маркевичем і Романом Семенухою. Після початку сесії 31 серпня буде зібрано ще низку підписів народних депутатів з інших фракцій.

"Споживання хліба на день в Харкові складає приблизно 500 тонн. 60% від того об'єму належить одній мережі виробництва, тому за усіма стандартами антимонопольних справ, це вважається монопольним станом на ринку», - повідомив Тарас Сітенко.

Ймовірно, говорячи про монополіста в Харкові, голова ХОГО «Самопоміч» мав на увазі «Кулиничівський хлібозавод», що належить народному депутатові Володимиру Мисику.

За інформацією Т.Сітенка, в Києві Антимонопольний комітет втрутився в цю ситуацію, і ціни на хліб були знижені в середньому на 30%. На цей момент в столиці хліб коштує в середньому на 40% дешевше, ніж у Харкові.Оцінювалися дві позиції: подовий хліб і батон типу«Слобожанського».

У Києві хліб зараз на 40% дешевше, ніж у Харкові. Хліб подовий : Харків - 10, 05, Київ - 5,25. Батон «Нарізний»: Харків - 7,75, Київ - 4,15.

Між тим, причин, за якими харків'яни повинні платити за цей продукт більше, немає.

"Ціна хліба складається з декількох складових. Перше - це глобальне підприємство, яке робить борошно для хліба. Це виробництво, технології, оренда, зарплата -приблизно 26% в ціні на хліб. Далі борошно йде на хлібозавод, і там виробництво складає десь 35%. Далі -це транспорт, щоб доставити випечений хліб в торговельні точки - 1,5% мінімальна націнка торгової роздрібної мережі – 35%", - розповіла доктор економічних наук Галина Назарова.

Якщо у виробництва і роздрібної торговельної мережі один власник, то 70% ціни на хліб абсолютно монопольно встановлюється. Монополіст, який володіє заводом, фабрикою і роздрібною мережею, сам встановлює норму прибутку. Саме тому слід перевірити кожен етап ціноутворення.

Звернення буде подано до Антимонопольного комітету на початку вересня. На розгляд йде близько двох місяців.

comments powered by HyperComments