Влада Харкова найзакритіша та найнепрозоріша в порівнянні з іншими регіонами України

П'ятниця, 4 вересня 2015, 20:45
У Харкові експерти ініціативної групи «Прозора влада» провели незалежну експертизу Харківської міськради. Роботу фахівці розпочали ще в червні цього року. У чому мета такої перевірки, далі в матеріалі.
Влада Харкова найзакритіша та найнепрозоріша в порівнянні з іншими регіонами України

Фахівці з ініціативної групи «Прозора влада» розповідають, метою експертизи було домогтися прозорості в діяльності представників влади Харкова. Схема, за якою діяли експерти, дуже проста. Спочатку представники групи надіслали до Харківської міської ради запити, в яких вимагали надати їм дані про діяльність виконавчого комітету та всіх департаментів. У такий спосіб, кажуть експерти, вони хотілися дізнатися, куди йдуть бюджетні кошти та як вирішуються питання в майновій та земельній сфері.

Перші підсумки ревізії, говорять активісти, були невтішними. Юлія Гаджиєва, керівниця ініціативної групи «Прозора влада», свідчить: «Ми проводили громадську експертизу, є для цього відповідна постанова Кабміна. Однак ми отримали відмову, у міській раді нам спочатку відповіли, що начебто виконавчого комітету в них нема, і що виконавчу владу вони не виконують».

Однак на цьому незалежні експерти не зупинилися, трохи пізніше на деякі запити їм все ж таки надали відповіді, хоча і не зовсім повні і такі, як треба. Якщо порівняти з іншими областями України, то влада Харкова в цьому плані є найзакритішою та найнепрозорішою. У зв’язку з цим представники ініціативної групи вимагають, аби чиновники дотримувалися українських законів і забезпечували городянам належний доступ до публічних даних. За словами члена ініціативної групи «Прозора влада» Івана Кукушкіна, "треба створити з використанням сучасних технологій мережу пунктів електронного доступу до усіх передбачених законодавством обсягів і категорій  публічної інформації  про діяльність харківської міської влади, зокрема про стан розпорядження бюджетними коштами і об'єктами комунальної власності".

Усі ці вимоги незалежні експерти віддадуть до мерії міста протягом тижня.

comments powered by HyperComments