Ми хочемо бійців повернути у дитинство, щоб вони відчули себе скаутами, - волонтер Ярина Чаговець (відео)

Аріадна Скела  |  Четвер, 10 вересня 2015, 13:37
З ними працюватимуть висококваліфіковані психологи, їх возитимуть на екскурсії та водитимуть у театри. А ще тут створюватимуть усі умови, аби бійці, які повернулися із зони АТО, поринули у дитинство та відчули себе скаутами. Мова йде про реабілітаційний центр для тих, хто прибув із зони бойових дій. Він має запрацювати у Харкові на базі дитячого табору заводу «ФЕД» протягом місяця. Таку новину повідомила під час брифінгу 10 вересня у кризовому інфоцентрі волонтер Ярина Чаговець.
ярина чаговець

Центр реабілітаційної підтримки, який протягом місяця запрацює у Харкові на базі дитячого табору заводу «ФЕД», проводитиме курс психологічної, фізіологічної та соціальної допомоги для воїнів, які повернулися з зони АТО. Програма курсу розрахована на 14 днів реабілітації. Протягом цього часу для груп бійців, повідомила керівниця волонтерської групи «Сестра милосердя» Ярина Чаговець, влаштовуватимуть індивідуальні, групові, психологічні тренінги, спілкування,  а також фізіотерапевтичні процедури. «На даний момент уже є кілька харків’ян з різних батальйонів, з ними проводять увесь цей реабілітаційний процес, для них програма і розроблялася, готувалося спеціальне обладнання, апаратура, а також фахівці, які працюють з ними. Пізніше, коли запрацює реабілітаційний центра на базі дитячого табору заводу «ФЕД», уся апаратура буде перевезена туди», - повідомила волонтерка Чаговець.

Та це ще не весь курс реабілітації для бійців АТО. Окрім фізіологічної допомоги, різних бесід із психологами, на солдатів протягом 14 днів чекає насичена культурно-розважальна програма. Хлопців вивозитимуть на екскурсії пам’ятками архітектури Харківщини, крім того, бійці зможуть відвідувати вистави та концерти міста.

Використовуватимуть у реабілітаційному центрі також і такий вид реабілітації, як терапія працею. Бійців залучатимуть до фізичної праці. Приміщення дитячого табору заводу «ФЕД» хоч і знаходиться в доброму стані, однак косметичний ремонт та прибирання прилеглої території закладу не завадить, тому, каже волонтерка, допомога з боку бійців у цьому плані також не буде зайвою. А фізична терапія для солдатів, яка чергуватиметься із культурною та психологічною, сприятиме більш швидкому їх одужанню.

Якщо 14 днів курсу для бійців не вистачить, то програму реабілітації розширюватимуть і до 20 днів, і якщо треба і до 30 днів. Головне, каже Чаговець, аби бійці повністю набралися сил.  Фахівці реабілітаційного центру створюватимуть усі умови «аби бійці, які повернулися із зони АТО, поринули  у дитинство та відчули себе скаутами».

Для того, щоб потрапити у реабілітаційний центр, бійці мають дотримуватися лише однієї умови – забути на 14 днів про вживання алкоголю. «Алкоголь не можна буде вживати. Вони підпишуть відповідний для цього документ», - повідомила волонтер Ярина Чаговець.

Нагадаємо, у Харкові створять центр реабілітаційної підтримки для воїнів АТО на базі дитячого табору заводу "ФЕД".

 

comments powered by HyperComments