У Харкові з’являться оперативні групи, які реагуватимуть на нелегальні перевірки підприємців з боку силовиків

Четвер, 24 вересня 2015, 18:14
Нардепи від «Самопомочі» та юристи об’єдналися, аби стежити за легальністю дій правоохоронців, які перевіряють харківські компанії та фірми.
У Харкові з’являться оперативні групи, які реагуватимуть на нелегальні перевірки підприємців з боку силовиків

Причиною для цих заходів, повідомили ініціатори, стали обушки офісів айтішних компаній, які останнім часом стали у Харкові регулярними. Нещодавно подібний випадок трапився в офісі IТ-компанії NIX Solutions.

 За словами засновника Kharkiv IT Cluster Едуарда Рубіна, правоохоронці своїми перевірками блокують роботу працівників, обшукуючи офіси, мета їх дій не дуже зрозуміла, а все це негативно впиває на інвестиційну атмосферу у місті, оскільки 80%  IT – компаній іноземні та їх власники не розуміють, що відбувається з їх працівниками у Харкові. Замовники обшуків – люди, які збираються погіршити інвестиційний клімат у місті. Винних у цій справі слід покарати.

Стежити за діяльністю силовиків під час обшуків може громадськість, переконані представники «Самопомочі».

За словами голови ХП«Об’єднання «Самопоміч» Тараса Сітенка, мобільні групи мають з’явитися в найближчі дні. Є на це згода від Всеукраїнської асоціації юристів та адвокатів України. Він також розповів, що проект підтримають нардепи фракції «Самопоміч» Роман Семенуха, Ярослав Маркевич та Олександр Данченко.

Повідомляти про подібні проблеми харківські бізнесмени можуть телефоном гарячої лінії - 057 781 42 24.

За словами Тараса Сітенка, для цього працюватиме юрист, який буде говорити з тим, хто дзвонить з приводу подібної проблеми, після буде ухвалене рішення, і мобільна група протягом години приїде на місце та спостерігатиме за роботою правоохоронців. Силовики мають працювати з розумом, якщо вирішать взяти кілька паперів, то це не повинно блокувати роботу всієї компанії. У противному випадку час простою постраждалій стороні мають компенсувати.

Ідея створити мобільні групи народилася після низки обшуків IТ-компаній, однак звертатися за допомогою можуть представники будь-якого виду бізнесу. Всі спроби зупинити роботу айтішників будуть припинені, такою є ініціатива і харківського, і львівського кластера та інших асоціацій по всіх країні. Треба повернути діалог між контролюючим органами та представниками бізнесу у правовий простір, запевнив голова наглядової ради Kharkiv IT Cluster Олександр Медовий.

За словами Олександра Чумака, президента Асоціації приватних роботодавців, мобільні групи будуть в ролі третьої незалежної особи – арбітром процесу, що дозволить, по-перше, приборкати дії працівників міліції, а по-друге, заспокоїти тих, кого перевіряють. Усе робитиметься максимально публічно та з юридичним супроводженням.

 

 

 

 

 

 

comments powered by HyperComments