Комп’ютери хабарів не беруть або чим корисне електронне самоврядування (фото)

Юлія Гуш  |  Четвер, 8 жовтня 2015, 17:52
7 жовтня в парку Шевченка пройшла відкрита дискусія, присвячена електронному уряду та його можливостям змінити життя українців на краще.
Комп’ютери хабарів не беруть або чим корисне електронне самоврядування (фото)

Захід пройшов в межах проекту «Діалоги про місто». З точки зору організаторів, високий рівень розвиток електронного уряду сприятиме боротьбі з корупцією. Це все тому, що чиновник виявляється виключеним з процесу отримання різного роду адміністративних послуг, а його ефективність та швидкість при цьому тільки підвищується. І головне – його утвердження може стати поштовхом для викорінення корупції, адже комп’ютери хабарів не беруть.   

Сергій Прокопенко, Демальянс : «Наразі в Україні активно розвивається рух з розвитку електронного самоврядування. Ця тема важлива для кожного міста і тим більше – для Харкова. Проблема в тому, що це дуже системна задача, для здійснення якої знадобляться довгі роки. І тут потрібно багато активності як з боку громадських організацій, так з боку влади, різноманітних фінансових та технічних організацій, експертів. Сьогодні ми зібрали трьох активістів суспільного руху Говермент від Харкова. Вони озвучать проблеми, які зараз існують в цьому русі, окреслять деякі моменти, які хотілося би зробити найближчим часом в Харкові».

Олена Петрова, координатор громадської ініціативи «Говремент» в Харкові: «В електронних сервісів є дуже багато перспектив. Вони дуже активно розвиваються в Києві, Львові, Одесі, Вінниці. Але наші люди ще не дуже готові використовувати їх для того, щоб покращити власне життя, щоб спростити умови для ведення свого бізнесу і взаємодії з органами державної влади. Тому починати потрібно з інструментів електронної демократії. Це такі сервіси, які дозволяють бачити поіменне голосування депутатів в міській раді, бачити як вони працювали, через інтернет брати участь в обговоренні якихось питань, що стосуються міста, району, УСББ, подавати петиції на ім’я міського голови».

Що ще може дати електроне самоврядування і яка з нього буде користь? «Мета електронного самоврядування – спростити взаємодію громадян і органів влади, а також різного роду інститутів, які надають державні сервіси, – пояснила Олена Петрова ,– так як за справки, дозволи та інші документи зараз доводиться сплачувати гроші як офіційно, так і неофіційно. Що породжує корупцію. Тому електронні сервіси спрямовані в першу чергу на унеможливлення корупції, на прозорість та відкритість, на можливість відкритої конкуренції як в політиці, так і бізнесі». 

comments powered by HyperComments