Відновлювана енергетика або газова незалежність? Що обирає Україна? - Олег Гичка, експерт центру глобалістики «Стратегія 21»

Олександра Суфіянова  |  П'ятниця, 16 жовтня 2015, 09:02
«Якщо розгледіти газовий баланс України за минулі роки, то можна дійти висновку, що річне споживання газу як мінімум на 50% забезпечувалося імпортним. При цьому внутрішній видобуток коливався на рівні 19-20% млрд. метрів кубічних». Про це повідомив Олег Гичка, експерт центру глобалістики «Стратегія 21» під час дискусії «Енергоефективність – виклики для сільських територій» на виставці «Агропорт -2015».
Відновлювана енергетика або газова незалежність? Що обирає Україна? - Олег Гичка, експерт центру глобалістики «Стратегія 21»

За словами Олега Гички, треба зазначити, що вагомий відсоток газопостачання був з Росії. Якщо розглядати період з 2005 по 2014 роки включно, то можна дійти висновку, що ціна на блакитне паливо за 9-10 років збільшилася майже в 10 разів. А протягом 2010-2013 років Україна витрачала близько 12-14 млрд доларів на купівлю іноземного газу. На 1 квітня зовнішній борг України складав 120 млрд доларів, якщо помножити 4 на 12, то це вже виходить 48 млрд доларів. Велика частка боргу формується за рахунок того, що купується іноземне паливо за великими цінами. «Та чи є коефіцієнт корисної дії від цієї купівлі? Якщо порівнювати газоємкість ВВП України за показником купівельної спроможності, можна дійти висновку, що навіть у порівнянні з сусідами (країнами СНД або Європи), в українській державі найбільше споживання природного газу. Тобто Україна має майже 148 метрів кубічних на 1 млн ВВП. А це означає, що, купуючи блакитне паливо за кордоном, Україна потрапляє у борги, аби знайти собі кошти на харчування», - переконаний Гичка.

А ще слід зауважити, що дії Росії як агресора призводять до того, що в Україні тепер є не лише газова залежність, а й вугільна. Тому альтернативою сьогодні має стати відновлення джерел енергії.  Найбільший потенціал цьому плані має біомаса, зазначив експерт.

comments powered by HyperComments