У Харкові стрімко йде підвищення цін на овочі. У чому причина?

Четвер, 22 жовтня 2015, 10:43
У Харкові триває зростання цін на продукти. Більше того - в розпал осені традиційний український борщ став не по кишені - вартість овочів на ринках і в магазинах зашкалює.
ціни на овочі у харкові

У всьому винна негода?

Ціни на овочі з кожним днем все вище і вище : капуста 10 грн/кг, морква - 12. Картоплю ще тиждень тому можна було купити на опті по 3,70, а сьогодні вже - по 5,50 грн/кг і це в розпал осені. А що буде взимку? А навесні?

За словами експерта асоціації Українського клубу аграрного бізнесу Ігоря Остапчука, традиційно в період перших холодів починається зростання цін.

- У сезон, коли робиться масовий збір сільгосппродукції і є масова пропозиція - як правило, спостерігається зниження цін. Потім настає період сезонного зростання - в цей час з полів прибирають вже залишки продукції, і пропозиція на ринку поступово знижується, - пояснює експерт.

Цього року до сезонного подорожчання додався ще і економічний чинник (скорочення виробництва, збільшення виробничих витрат і, звичайно ж, загальне зростання цін на тлі девальвації національної валюти і інфляції), а також несприятливі погодні умови. Так, ціна на моркву різко стрибнула вгору, коли стало ясно, що ранні і середні сорти стиглості сильно постраждали від погоди. Місяць тому вона коштувала до 18-20 гривень.

- Пропозиція на ринку тоді помітно впала, що спровокувало зростання цін, - пояснює експерт. - Але потім, коли на ринку стала з'являтися морква середніх і пізніх сортів стиглості, ціни стабілізувалися.

Ціни на цибулю на початку минулого тижня оновили рекорд. Сьогодні з поля господарства погоджуються відвантажувати продукцію не дешевше за сім гривень за кілограм. Така ціна, за словами експерта, вже удвічі перевищила рекордний показник жовтня 2010 року.

- Окрім економічного і сезонного чинників його подорожчання спровокував ще і неврожай цієї культури - особливо в північних областях. Спочатку дощі, потім тривала посуха, - відзначає Ігор Остапчук.

Схожа ситуація і з картоплею - урожай очікується на 9,7% або на 2,3 млн тонн менше, ніж минулого року.

Ціни на часник на початку жовтня виросли втричі в порівнянні з минулим роком. Якщо в жовтні 2014 року він коштував в середньому 16-17 грн/ кг, то сьогодні його продають вже по 50-55 грн/кг.

- Тут теж зіграли свою роль погодні умови і подорожчання собівартості виробництва. Крім того, посівні площі були скорочені на 6% у порівнянні з минулим роком, - констатує Ігор Остапчук. - Посуха, яка спостерігалася у низці регіонів країни, понизила якість продукції на ринку і викликала труднощі зі зберіганням. При цьому в Україні робиться не більше 2% цього продукта від загального об'єму споживання - значну долю на прилавках займає імпортна продукція, вартість якої виросла внаслідок девальвації національної валюти.

Продажі впали

- Урожайність цього року впала. Відповідно, маючи меншу пропозицію, агарні виробники і реалізатори підвищують ціну, - підкреслює Ігор Остапчук. - А оскільки невизначеність в економіці зберігається і наступного року, аграрії намагаються запрацювати зараз, щоб мати засоби для проведення польових робіт наступного року.

Стрімке подорожчання овочів борщового набору украй негативно позначилося на їх продажах в роздрібних мережах. За інформацією проекту "АПК-Інформ: овочі і фрукти", найбільш відчутний спад продажів відчувається по моркві і цибулі, попит на них тільки за минулий тиждень знизився в півтора-два рази. У порівнянні з минулим роком об'єм продажів овочів для українського борщу в роздрібних мережах зменшився майже утричі.

Сьогодні роздрібні мережі декларують закупівлі цибулі в межах 9-9,5 грн/кг, моркви - 8-9 грн/кг, капусти - 7,5-8,5 грн/кг, буряка - 5-6 грн/кг, картоплі - 3,5-4,5 грн/кг

При цьому менеджери супермаркетів в повному здивуванні від того, що навіть при таких високих цінах фермери категорично відмовляються продавати свій товар.

- Господарства налагоджені і далі підвищувати ціни, багато фермерів розраховують продавати запаси цибулі і моркви не дешевше 20-25 грн/кг. Ми сподіваємося на те, що вже найближчим часом імпортери активізують постачання з Польщі, і це змусить українських фермерів одуматися, - коментує ситуацію керівник плодоовочевого відділу однієї з роздрібних мереж України.

 

 

 

 

 

comments powered by HyperComments