Хто хотів підірвати церкву Московського патріархату у Харкові? (фото)

Вівторок, 27 жовтня 2015, 13:10
Покровський собор міг «злетіти» у повітря? Під стінами церкви московського патріархату знайшли «коктейль Молотова».
покровський храм хотіли підірвати

На вулиці Клочківській на схилі, прямо під стінами Свято-Покровського чоловічого монастиря, знайдено сховані пляшки із запальною сумішшю - «коктейль молотова». Це свідчить про те, повідомили експерти, що у будь-яку мить невідомі хотіли підпалити церковну будівлю. Про це йдеться на сайті Харківської Єпархії.

Нагадаємо, Покровський собор – одна з найстаріших будівель Харкова.

Виникнення Харкова пов’язане з визвольною війною українського народу (1648-1654 рр). Понад три століття тому, у 1654-1655 роках, рятуючись від панів Польщі, на територію Харкова, який входив до складу Московської держави, прийшла величезна група переселенців із Задніпров’я і розмістилася на горі біля рік Лопань та Харків (Університетська гірка).

Заснування Покровського монастиря пов’язують з перенесенням у 1726 році єпископом Білгородським Єпіфанієм Тихорським та князем Михайлом Голіциним Архієрейської школи у місто Харків. Пізніше школа отримала статус Колегіуму. Школа, яку перевели з Білгорода, називалася греко-латино-слов’янською, а з 1734 року – Харківським Колегіумом. Одночасно тут навчалося до 500 дітлахів з різних прошарків населення Східної України. Тут працювали відомі - філософ Григорій Сковорода та письменник С.Ф. Квітка-Основ’яненко.

У 1799 році священний Єпіфаній з Колегіуму зробив навчальний монастир.

comments powered by HyperComments