Будівництво в Люботині комплексу з управління твердими відходами. Точка зору еколога

Юлія Гуш  |  Четвер, 26 листопада 2015, 15:59
В Люботині представники місцевої влади мають намір побудувати комплекс з управління твердими відходами. Вони впевнені, що це може вирішити проблему зі стихійним звалищем, яке виникнуло в місті. Проте місцеві мешканці та екологи мають з цього приводу іншу точку зору.
Будівництво в Люботині комплексу з управління твердими відходами. Точка зору еколога

Зокрема, їх претензії стосуються того факту, що подібні рішення приймалися без відповідних для цього слухань. «Україна підписала і ратифікувала Орхуську конвенцію про доступ громадськості до екологічної інформації та прийняття екологічно значимих рішень, – розповів голова правління ГО «Зелений фронт» Олег Перегон, – будівництво подібних полігонів, безумовно, є екологічно значущим. Його наслідки можуть відчути на собі всі жителі – як позитивні, так і негативні. Коли горить ця звалище – то задихається майже все місто. Але всі рішення, пов'язані з будівництвом цього об'єкту, приймалися без слухань або з ігноруванням їх наслідків».

Перегон зазначив, що так і не була оприлюднена оцінка впливу на оточуюче середовище: «Спеціалісти, отримавши доступ до відповідної документації, можуть безкоштовно вказати на помилки та виправити їх, запобігти тим катастрофам, тим страшним негативним наслідкам, які могли би виникнути. Це друга проблема. Неузгодженість з громадськістю та закритість інформації на сьогоднішній момент».  

«Україна підписала і ратифікувала договір про асоціацію з Євросоюзом, – зазначив Олег Перегон, – в межах цього договору ми повинні виконати тисячі директив. Кожна директива полягає в тому, що ми повинні щось поліпшити у своїй країні. 29 з цих директив стосуватися екології, 4 – поводження з відходами. Серед таких директив є такі вимоги, як утилізація, роздільний збір відходів та розумне з ними поводження. Те, що ми бачимо – це старий підхід. Коли ми беремо сміття, вивозимо його і десь там сортуємо. Початок сортування повинен відбуватися в квартирі. Як це відбувається в тих країнах, які ми ще недавно вважали відсталими – в Румунії, Колумбії і багатьох інших».

comments powered by HyperComments