Харків’яни вшанували роковини Голодомору (фото)

Юлія Гуш  |  Субота, 28 листопада 2015, 22:05
28 листопада в Харкові пройшла низка заходів, присвячених вшануванню пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років.
Харків’яни вшанували роковини Голодомору (фото)

Після опівдня мешканці Харкова зібралися біля Пам’ятного хреста жертвам Голодомору 1932-1933 років, щоб вшанувати їх пам’ять. Вони підносили до хреста квіти, хліб, запалювали свічки та лампадки. На заході були присутні представники УАПЦ та УГКЦ, які провели там молебень.

Володимир Чистилін: «Мені взагалі здається, що Голодомор – це така сторінка в історії України, яка ще до кінця не написана. Ми вже десять років поступово намагаємося говорити про це і в школах, і в вишах. Я знаю, що в цьому році в тридцяти школах проводились відповідні уроки. Але досі люди не знають правди. А це була величезна трагедія. Кажуть, що більше 4 мільйонів людей загинуло. Ось уже десять років ми в цей день виходимо в будь-яку погоду. І те, що тут так мало людей, є показником того, що не всі розуміють цю величезну трагедію».

Тетяна Луценко: «Я сьогодні усвідомила, що могла взагалі не народитися на світ. В 1930 році народився мій батько, а в 1932-1933 роках був вже голод. Батько, мабуть, тому вижив, що моя бабуся годувала його груддю до трьох років. Що вона сама їла тоді – це можна тільки уявляти. Як вона кормилася що вигодувала мого батька. Так само було потім, коли моя мама народилася в 1936 році. А 1946-му знову був голод. Чим годувала бабуся мою маму – це також можна здогадуватися. Якби не такий збіг обставин, то мене могло і не бути. Дякуючи моїм бабусям, їхньому героїзму, народилися мої батьки, а потім – я».

Лариса Бугаєнко: «Це наша пам’ять, це те, що було з нашим народом. Дуже багато горя нам це принесло. Про це потрібно пам’ятати щоб нічого подібного більше не повторилося. Я не могла не прийти. Для мене це важливо. Це пам’ять нашого народжу. І це дуже сумна дата. Як можна сидіти вдома? Прийшла вшанувати пам’ять, помолитися за наших невинно загиблих людей».

Того ж дня біля пам’ятника Шевченку харків’яни влаштували свічкову ілюмінацію, виклавши із запалених свічок хрест. Пам’ять загиблих під час Голодомору вшанували хвилиною мовчання. Інша свічкова ілюмінація була вже на площі Свободи, куди навідалося дещо більше мешканців міста.

Фоторепортаж (частина 1, частина 2)

comments powered by HyperComments