Держава не підтримує чорнобильців належним чином

Юлія Гуш  |  Понеділок, 30 листопада 2015, 20:42
Чинне законодавство не захищає права чорнобильців в повній мірі. Про це розповів голова міської громадської організації «Союз «Чорнобиль України»» Анатолій Губарєв.
Держава не підтримує чорнобильців належним чином

Також окремі пункти чинного  законодавства відверто застарілі і не відповідають теперішнім реаліям. «На жаль, пенсії у нас сплачуються не по закону, – зазначив Анатолій Губарєв, – а вони значно нижчі, ніж це визначено законом. Чому я кажу про пенсії? Бо вони є основною виплатою, яку отримують сьогодні чорнобильці від держави. Вони повинні отримувати компенсацію на харчування. Але сума компенсації не переглядалася протягом 17 років. Як отримували вони 300 гривень 17 років тому, так і сьогодні вони можуть розраховувати хіба що на таку саму суму. Зрозуміло, що це зовсім не ті гроші, які були раніше. Якісь інших суттєвих виплат чорнобильці не отримують».

«Щорічне забезпечення санаторно-курортним лікуванням прописано в законі, – розповів Губарєв, – але воно виконується далеко не повністю. Сьогодні тільки 4 % чорнобильців можуть отримати безкоштовні путівки і бути забезпечені санаторно-курортним лікуванням. Дитяча частина закону також практично не виконується. І знову ж таки, тут ще дуже сильно недоопрацьований закон. Справа в тому, що наше законодавче поле в плані захисту дітей абсолютно не підготовлене. Воно не було підготовлене в січні 1991 року, коли приймався цей закон. В той момент ніхто не думав, що колись ці діти підростуть і нам необхідно буде слідкувати за їх здоров’ям і після досягнення ними 18 років».

Докладніше в наступному інтерв’ю.

comments powered by HyperComments