В Харкові презентували два видання Богдана Ігоря Антонича (фото)

Юлія Гуш  |  Четвер, 3 грудня 2015, 10:50
2 грудня в харківській книгарні «Є» пройшла презентація двох видань Богдана Ігоря Антонича.
В Харкові презентували два видання Богдана Ігоря Антонича (фото)

Видання презентував літературознавець та дослідник творчості Антонича Данило Ільницький. Модерував захід харківський поет Ростислав Мельників. Збірки Антонича «Вибрані твори» та «Три перстені» вийшли декілька років тому, проте в Харкові вони представлені вперше.

Оригінальна збірка «Три перстені» побачила світ в далекому 1934 році. На сучасному примірнику тепер можна побачити краєвиди Лемківщини, звідки родом сам автор. Також в збірці використані його власні літописи. Збірка «Вибрані твори» вийшла в 2012 році. Вона являє собою повне зібрання творчості Антонича. В ній можна побачити фактично всі його головні твори, а також велику кількість матеріалів про самого автора. Це листи, спогади, дослідження, рецензії, некрологи, фотографії тощо.

«З кінця 80-тих років починається така актуалізація Антонича в різних проявах, – розповів Данило Ільницький, – це і видання, і дослідження, і театральні та музичні методи, і презентації. Звичайно, що Антонич не є масовою літературою. Це все таки література високого класу. Українська модерна поезія, інтелектуальна проза, теоретико-мистецька есеїстика. Але в колах театральних, колах літературних, музичних, малярських він культовий поет».

Данило Ільницький пояснив, з чого розпочалося його захоплення творчістю Богдана Ігоря Антонича та розповів про свої дослідження. Як він зазначив, постать та творчість Антонича стала знаковою не тільки для літературознавців, а багатьох письменників та поетів.

«Культовий для багатьох українських письменників, починаючи від 60-х років і до сьогодні, – продовжив Ільницький, – жоден видатний поет сучасності не може не згадати цього поетичного досвіду, який приніс в українську літературу. Фактично, шістдесятники, постшістдесятник, Київська школа поетів, Львівський поетичний андеграунд, вісімдесятники, Літературне угрупування Бу-Ба-Бу – всі вони були тим чи іншим чином під впливом Антонича». 

comments powered by HyperComments