«Глибокі почуття»: в Харкові відбувся показ фільму про людей з особливими потребами (фото)

Юлія Гуш  |  Субота, 5 грудня 2015, 14:09
В Чорнобильській історичній майстерні відбувся показ фільму від Docudays Ua, присвячений проблемам людей з особливими фізичними можливостями та їх боротьбі за свої права.
«Глибокі почуття»: в Харкові відбувся показ фільму про людей з особливими потребами (фото)

«У нас тема – це інклюзія в суспільство людей з обмеженнями, –розповіла Любов Негатіна, керівниця проекту Чорнобильська історична майстерня, – і той проект, який ми зараз робимо, він направлений на те, щоб люди, які мають ті чи інші проблеми в житті, отримали допомогу від суспільства. Тому проблема інвалідів для нас дуже важлива і ми хочемо, щоб суспільство до цього весь час поверталося».

На заході був презентований фільм «Глибокі почуття» режисера Яна П. Матушинського. Він розповідає історію досвідченого дайвера Януша, який, переживши напад, залишається паралізованим. Тепер його чекає непростий курс реабілітації, в якому чоловіку допомагає його партнерка Ася. Незважаючи на всі труднощі, Януша підтримує його мрія – не тільки знову займатися дайвінгом, а й відвідати Блакитну діру в Дахабі, чого не вдавалося здійснити навіть здоровим дайверам.

Представники Чорнобильської майстерні впевнені, що тема, порушена в цьому фільми, зараз є конче актуальною. «30 років тому відбулася Чорнобильська аварія. – зазначила Любов Негатіна. – в ліквідації її наслідків брало участь 800 тисяч чоловік. 80% з них на сьогоднішній день мають інвалідність. Зараз в Україні йде Антитерористична операція (навіть якщо ми її так називаємо). Звідти повертаються молоді люди, які мають інвалідність. Вони всі відчувають себе героями, але разом з тим вони обмеженні в своїй самореалізації. Ми хочемо, щоб суспільство не відкидало тих людей, які виконали свій громадянський обов’язок перед державою».

«І на сьогоднішній день, як показує досвід чорнобильців, вони представлені самі собі, –додала вона, – і ми хочемо, щоб та молодь, яка там виконує свій громадянський обов’язок, цього запобігла. І щоб досвід всіх людей з обмеженнями був прийшовся в нагоді. Щоб кожен не винаходив велосипед заново. Особливо з трикутним колесом. Він дуже погано їде».

Трейлер фільму:

 

comments powered by HyperComments