Хто насправді володіє землею в найунікальнішому парку атракціонів України?

Вівторок, 8 грудня 2015, 14:36
Мова йде про харківський «Діснейленд», тобто парк ім. Горького. Будівлі та земельні ділянки у цьому місці відпочинку належать колишнім членам Партії регіонів, оточенню мера Кернеса, родині Давтяна (керівника Харківської міської партії «Солідарність»).
Хто насправді володіє землею в найунікальнішому парку атракціонів України?

Напевно чи не кожен городянин чув, як мер Кернес неодноразово запевняв, що парк ім. Горького належить мешканцям Харкова – і це стовідсоткова правда. Але список цих жителів  дуже невеликий, інформує видання «Наші гроші».

Мова йде про власників земельних ділянок та домівок на території відомого серед жителів міста місця відпочинку, на ремонт якого владники Харкова з 2011 року витратили понад 500 млн грн і влізли у борги до «Промінвестбанку», який контролює Росія.

Оточення Кернеса

Земельна ділянка у 0,35 га, а також  будівля у 948 кв м – усим цим добром володіє  ТОВ «Слобожанський шлях». У 2012 році міськрада цю землю продала за 1940000 грн під зведення кав’ярні. Але і досі його не завершили будувати.

Засновник цієї фірми - Андрій Шаптала, його знають як комерційного директора Парку ім. Горького. Його партнером у фірмі «Слобожанський шлях» є фірма «Франко», нею володіє Галина Давидова і Віталій Печура.

Печура також заснував фірму «Діамант 2006», директор і співвласник цього товариства - Анатолій Челобітчиков, він ще був партнером міського голови Кернеса по фірмі «Рівлад, ЛТД» до тої миті, як Кернес віддав цей бізнес на Оксану Гайсинську.

Давидова – засновник фірми «Паркінг», їй міська рада кожного року «віддає» десятки мільйонів гривень на відновлення автошляхів. Також Давидова мала кілька кооперативів, у тому числі «ЖСК «Тріумф», що має у власності маєток Добкіна.

Нежитлова будівля, загальна площа 221 кв м на території парку, належить товариству «Грін ленд». Засновники цієї фірми - Марина Твердовська, Валентин Шевко і ТОВ «Франко» Давидової і Печури. Керівниця - Маргарита Тимченко.

У реєстрі юросіб у цієї компанії вказано контактний телефон 731-28-26. Цей номер також написаний в якості контактного у «Фірми «Діана», що має у власності Сумський ринк. Одним з бенефіціарів цієї фірми є син Геннадія Кернеса Данило Привалов.

Паркова кав’ярня «Маринель» у  775 кв м і земельна ділянка у 0,08 га – це все добро фірми «Траск». Засновники підприємства - Олександр Станіславський, Євген Вольперт і росіянин Владислав Риженков. Станіславський також заснував ТОВ «Дар-Ленд» разом з Андрієм Стєпічевим, якого ЗМІ називали негласним куратором земельних питань в Харкові, і Вадимом Вишнєвським - колишнім акціонером банку «Золоті Ворота», який застрелився минулого року. У 2012 році керував ТОВ «Дар-Ленд» Віталій Печура. Зараз керівницею «Дар-Ленд» є Галина Бочарова.

Євген Вольперт у 2012 році був серед засновників ТОВ «Шато-Інвест», де одним з його партнерів був  Кузнецов - ще один акціонер збанкрутілого банку «Золоті ворота». Зараз власниками ТОВ «Шато-Інвест» є тандем колишніх власників «Запоріжсталі» - Андрій Іванов і Василь Хмельницький.

У 2010 році приміщення в парку площею 475 кв.м. придбало ПФ «Вега-94». У 2012 році фірма ж придбала ще і земельну ділянку площею 0,33 га за

127 0000 грн для будівництва до 2019 року багатофункціонального комплексу. Директором цієї фірми є Олександр Чаричанський, а засновником - Олександр Коровкін. Останній є бізнес-партнером сина Геннадія Кернеса Данила Привалова у ТОВ «Фирма «Діана», яка володіє Сумським ринком. Коровкін також є засновником десятка обслуговуючих кооперативів, які отримували безкоштовно землю від харківської міськради. Одним з партнерів Коровкіна в кооперативах виступає Шаптала. Крім того, особисто Коровкін володіє в парку приміщеннями площею 147 кв м.

Чаричанський також є директором ТОВ «Парк-авеню» - фірми, яка в 2012 році викупила у міськради ділянку площею 2,05 га, що примикає до парку, а раніше де-факто була територією зони відпочинку (на фото). Засновниками «Парк-авеню» зараз є Христина Грабарник і Сергій Тітов. Телефон в реєстраційних даних той же, що і в ТОВ «Фірма «Діана» і ТОВ « Слобожанский шлях».

«Регіонали»

Нежитлові будівлі площею 1 695 кв м належать ТОВ «Ангур». Власниками цієї фірми є екс-депутат Харківської міськради Олександра Чихладзе і Тетяна Чихладзе.

Батько Олександри Чихладзе - Давід Чихладзе був депутатом Харківської облради від Партії регіонів. Він є бізнес-партнером нардепа Дмитра Шенцева по ТОВ «Харківський кінний завод» і Харківському мисливському товариству «Лисомир», яке володіє 25 тис га мисливських угідь в області.

Право оренди на земельну ділянку площею 0,07 га має ТОВ «фірма «Вітерець». Тут розміщений ресторан «Козаки». Засновниками цієї фірми є Ольга Пильтєєва, Тетяна Каратуманова (дружина лідера фракції «Опозиційного блоку» в облраді Олега Каратуманова) і Марія Колодна. Ці жінки мають в оренді десятки гектарів рекреаційних земель в Харківській області.

На території харківського Діснейленду знаходиться кінотеатр «Парк». Його засновниками є Тетяна Петренко, Ольга Горійчук, Андрій Колєсніков, Тер-Степанян Еміль Еміль. Останній є сином екс-депутата облради від ПР, бенефіціара ПАО «Курязький домобудівельний комплекс» Тер-Степаняна Еміля Шаваршович. Той у свою чергу є бізнес-партнером Каратуманова по ТОВ «Центр здоров'я». Ця фірма зареєстрована по вулиці Динамівська поряд з парком Горького.

Сім'я Давтян

Окремо варто сказати про власність сім'ї Давтян в Парку ім. Горького, адже брат керівника Харківської міського партії «Солідарність» Олександра Давтяна - Володимир Давтян довгий час був директором КП «Центральний парк культури і відпочинку ім. Горького», а зараз є керівником КП «Об'єднання парків культури і відпочинку м. Харкова».

Олександра Давтян, Карина Давтян і ТОВ «Регіон капітал інвест» через фірму «Давтян і К» у формі ТОВ мають фірму «Рекламне агентство АТН», у власності якої є будівля в Парку Горького площею 562 кв м.

ТОВ «Регіон капітал інвест» належить Геннадієві Ткаченку і Едуардові Струкову. Останній має приміщення площею 5 120 кв м в 1-му в'їзді Шовковичному. Це один з найелітніших районів міста поряд з вулицею Білої Акації за парком Горького. У цьому районі мають будинки і члени сім'ї Давтян.

Будівля, що належить «РА «АТН», зараз знаходиться у банківській іпотеці, як запорука по кредиту, який приймала ще одна компанія сім'ї Давтян, - ТОВ «Будівельна компанія континент будінвест», а також особисто Карина Давтян. Засновниками цієї фірми вказано ТОВ «Дік-тур» і ТОВ «Харків-тур», які володіють рекреаційними землями в Харківській області. Сім'я Давтян повинен повернути борг банку в лютому 2016 – 0,56 млн дол.

Варто відзначити, що ТОВ «Регіон капітал інвест» на правах оренди має в парку земельну ділянку площею 0,56 га.

Інші

Андрій Олефіренко володіє будівлею площею 397 кв м. Він є засновником ТОВ «Тенісний клуб «Парк». Цей тенісний клуб фактично розташований на території парку. Варто відзначити, що людина з таким ПІБ, як в Олефіренко очолює Школу вищої спортивної майстерності.

Партнером Олефіренко по ТОВ «Тенісний клуб «Парк» є директор ГП «Харківський завод шампанських вин» Андрій Малиш. До свого призначення на посаду директора ГП "ХЗШВ" Малиш працював і був засновником ТОВ «Альпарі». Деякий час серед засновників цієї структури була Наталія Володимирівна Давтян. Крім того, людина з однаковим ПІБ, як в Малиша, була партнером Станіславського в ТОВ «Траск».

Ще тут нежитловою будівлею площею 296 кв м (на фото) володіє приватна фірма «Кафе « Парк», засновниками якої є Світлана Олефіренко і Михайло Ігнатенко. Крім того, вони мають в оренді земельну ділянку площею 0.07 га на строк до 2030 року з правом пролонгації.

Приватна фірма «Арсенал» Олексія Кошарного має у власності приміщення площею 323 кв м і 36 кв м. Цього року Кошарний балотувався в депутати Харківської міськради від «волонтерської партії», першим номером списку якої був екс-губернатор Харківської області Ігор Балута.

У 2015 році Денис Дуфек отримав в подарунок будівлю площею 197 кв м. Таку щедрість до нього виявила Олена Жукова, яка вже багато років володіла приміщенням, а ще вона орендує в парку 0,35 га. Сам Денис Дуфек разом з Ганною Дуфек є власником ТОВ «Олса», яка розташована також за адресою, вул. Сумська, 81.

Дві ділянки загальною площею 0,62 га орендує приватна фірма «Розквіт» Оксани Литвиненко, ще 0,1 га в оренді у ТОВ «Сом-сервіс» Вікторії Озеряної.

 

 

 

 

 

comments powered by HyperComments