Бізнесмени Харкова збираються влаштувати акцію протесту біля українського парламенту (фото)

Вівторок, 8 грудня 2015, 16:59
Обмеження роботи на спрощеній системі оподаткування, обов'язкові касові апарати і скорочення допустимої кількості найнятих робітників для єдиноподатківців. Саме цього побоюються харківські підприємці якщо реформування податкової системи станеться згідно з проектом Мінфіну. Нагадаємо, в Україні запропонували два варіанти оновлення системи оподаткування. Міністерство фінансів представило проект «Усе по 20», який так назвали через запропоновані розміри податків. Услід за ним 113 депутатів-співавторів внесли в Раду свій законопроект, який прославився радикальним зниженням податкових ставок.
Бізнесмени Харкова збираються влаштувати акцію протесту біля українського парламенту (фото)

«З 1 січня ми можемо втратити спрощеної системи оподаткування. На жаль, проект Мінфіну «все по 20» не є проектом, який понизить податковий тягар на малий і середній бізнес, не спростить адміністрування і приведе до додаткових витрат», - розповів під час прес-конференції в ХАКІ президент "Асоціації приватних працедавців" Олександр Чумак. Особливо підприємці невдоволені необхідністю впровадження касових апаратів навіть для дрібного бізнесу. Адже тільки його купівля обійдеться близько 7000 гривень, а ще треба буде оплачувати навчання персоналу, додаткове устаткування і щомісячне обслуговування.

Вони упевнені, що розвитку малого і середнього бізнесу сприятиме саме проект парламентарів. «У проекті Южаніної передбачається прив'язка єдиного податку до мінімальної зарплати. Є неприємна річ - поетапне підвищення єдиного податку до 10%, що досить багато, але в той час передбачається введення електронної черги з відшкодування ПДВ. Ніхто не зможе в ручному режимі керувати поверненням ПДВ. Це дуже серйозна корупційна складова, яку ліквідовують із введенням подібної електронної системи», - говорить Чумак. Крім того, проект припускає зниження єдиного соціального внеску майже в два рази - до 20% і зниження ПДФО до 10%, що зробить невигідною переведення в готівку з метою виведення грошей для виплати зарплат в конверті. Також згідно з проектом, планується і реформа фіскальної служби. З її структури повністю приберуть податкову міліцію, а служба стане сервісною.

Але навіть з урахуванням переваг запропонованого проекту, харківські підприємці підготували свої вимоги. Зокрема, вони наполягають на введенні трирічного мораторію на зміну законодавчих норм "упрощенки", зниженні ставок єдиного соціального внеску і ПДФО. «Бізнес готовий розглядати збільшення єдиного податку в прив'язці до мінімальної зарплати, але на певних умовах. Головне з них - боротьба з корупцією і реформування судової системи. Крім того, якщо держава хоче ввести касові апарати, щоб враховувати наші обороти, видайте їх від держави. Ми не повинні купувати їх самі. Навантаження на фонд оплати праці має бути значно нижче. Зараз вона складає 54%, що ч робить невигідною виплату офіційних зарплат, чому вони йдуть в тінь», - міркує Чумак.



Зі своїми вимогами харків'яни вирішили вирушати до Києва і 9 грудня провести пікет під Верховною Радою. «Ми координуємо свої дії зі всеукраїнською коаліцією підтримки спрощеної системи оподаткування. Такі штаби вже створені у Вінниці, Києві, Запоріжжі, Сумах», - говорить Олександр Чумак. Підприємці обіцяють, якщо до їх думки не прислухаються, то 18 грудня вони влаштують ще один мітинг, але вже в Харкові.

 

 

 

 

comments powered by HyperComments