Крига на водоймах області товщиною всього 5 см, знаходитися на льоду небезпечно – рятувальники

Вівторок, 12 січня 2016, 10:07
Протягом перших зимових місяців на річках Харківщини загинуло 4 людини, ще 4-х вдалося врятувати.
Крига на водоймах області товщиною всього 5 см, знаходитися на льоду небезпечно – рятувальники

За словами директора профільного департаменту Харківщини Володимира Фадєєва, зараз на водоймах області крига товщиною всього 5 см, на такому льоду знаходитися дуже небезпечно. Профільний департамент разом з рятувальниками області займаються наразі попередженням надзвичайних ситуацій на річках та ставках.

За даними начальника Управління держнагляду з НС Сергія Колосовського, в області на воді протягом грудня-січня вже загинуло 4 людини,  ще 4 вдалося врятувати.

Фахівці переконані, виходити на лід можна лише тоді, коли його товщина досягає 7 см, а щоб влаштувати ковзанку на льоду необхідно не менше 10-12 см товщини, масову ж переправу пішки по кризі можна провести, якщо її товщина буде 15 см. А ще рибалкам варто знати, що лунки робити на кризі треба на безпечній відстані одну від одної. Також при собі необхідно мати мотузку довжиною 15-20 метрів з петлею на одному кінці та на півкілограмовим вантажем – на іншому, два цвяхи та ніж, які допоможуть вибратися з криги, якщо раптом провалитися.

Рятувальники також дають поради на випадок, якщо все ж таки люди провалилися у воду:

- не треба піддаватися паніці, кричати, якщо поблизу нікого нема – тільки марною буде витрата часу, не варто робити різких рухів, необхідно стабілізувати дихання, уникати занурення з головою;

- варто розкинути руки в  сторони та намагатися зачепитися за кромку льоду, надавши тілу горизонтальне положення у напрямі течії;

-  треба спробувати обережно налягти грудьми на край льоду та закинути одну, а потім і іншу ногу;

- коли вибралися на лід, треба повзти на той бік, звідки ви прийшли, де міцність криги вже відома, повільно треба повзти до берега.

 





 

 

comments powered by HyperComments