Завтра стартує онлайн-акція за ратифікацію Римського статуту

Юлія Гуш  |  Вівторок, 19 січня 2016, 16:51
20 січня в інтернет-просторі стартує онлайн-акція під назвою «Ратифікуйте Римський статут!», організована правозахисною організацією Amnesty International Ukraine.
Ратифікуйте Римський статут!

Головна мета цієї акції полягає в тому, щоб переконати Петра Порошенка ратифікувати Римський статут якомога швидше, а не відкладати цю процедуру на три роки, як це він запропонував наприкінці минулого року своїм законопроектом.

«Акція на підтримку Римського статуту є надзвичайно важливою, – розповіла прес-секретарка Amnesty International Ukraine Марія Гур'єва, – тому що якщо Україна ратифікує Римський статут, вона стане повноправним членом Міжнародного кримінального суду. І це дозволить ефективно розслідувати злочини, які були вчені на Сході України та Криму. Україна ще 16 років тому підписала цей статут, але досі його не ратифікувала. І сьогодні ми бачимо, що попри обіцянки влади негайно ратифікувати Римський статут, негайно розпочати процес розслідування цих злочинів, ратифікація знову відкладається на три роки. І ми не бачимо підстав для цього. Ми не отримали пояснень від влади, чому це відбувається, чому саме на три роки вона відкладається».

Акція буде проходити за принципом онлайн-шторму. Передбачається, що за доволі короткий проміжок часу небайдужі інтернет-користувачі одночасно будуть відправляти сотні повідомлень на офіційні акаунти представників влади – президента Петра Порошенка та спікера Верховної Ради Гройсмана із закликами ратифікувати Римський статут. При цьому до цих повідомлень має обов’язково додаватися хештег #РатифікуйтеРимськийСтатут. Сам «онлайн-шторм» відбудеться в два етапи – з 12:00 до 13:00 та з 16:00 до 17:00. В мережі «Facebook» на офіційній сторінці акції організатори якраз наводять приклади таких повідомлень.

«Тому ми вимагаємо ратифікувати Римський статут якомога швидше, – підкреслила Марія Гур'єва, – крім того, це є певним сигналом для євроінтеграції. Європейські країни вже ратифікували цей статут. І Україна, якщо вона декларує свої наміри стати частиною Євросоюзу, також зобов’язана це зробити. Тому ми намагаємося пояснити суспільству, що ця ратифікація не просто дозволить нам розслідувати злочини, вона ще стане сигналом для євроінтеграції. І вона нестиме для України лишень позитивні сторони і не матиме тих негативних наслідків, про які намагаються говорити деякі політики». 

comments powered by HyperComments