Чому «Два сапога пара»? Представник «Зеленого фронту» виступив з критикою обласної влади

Юлія Гуш  |  Середа, 20 січня 2016, 18:39
Нові політики продовжують діяти за старими схемами, а чимало старих проблем й досі залишаються невирішними. Наприклад, як то розкрадання земель Ліспоарку чи неможливість отримати офіційну інформацію від представників влади по незаконному будівництву сміттєпереробного полігону в Люботині
Заступник голови коордради ГО «Зелений фронт» Олександр Богданіс

Про це розповіiв пiд час прес-конференції один з учасників пікету «Два чоботи пара», який відбувся напередодні Антикорупційного форуму, заступник голови координаційної ради ГО «Зелений Фронт» Олександр Богданіс.

«Ні для кого не секрет, яка репутація в харківської міської влади - репутація наперсточників. Ця думка дуже добре прозвучала під час Форуму i була проілюстрована схемами розкрадання земель Лісопарку, які пішли «в люди» і зараз вже використовується по всій Україні», – зазначив він.

За словами Богданіса, ті кооперативи, в назві яких фігурує слово «житловий», фактично, є посередниками з продажу землі.

«Їм по відпрацьованій схемі виділяється земля в Лісопарку, яка згодом перепродається за ринковою вартістю (хоча отримали її безкоштовно). Таким чином, за словами еколога, Лісопарк просто розкрадають», – каже еколог.

Активiст «Зеленого Фронту» також висунув претензії стосовно діяльності обласної влади, зокрема, губернатора Ігора Райніна.

Вiн пригадав будівництво сміттєпереробного полігону в Люботині, проти якого виступала місцева громада та екологи. Свого часу представники громади виграли в суді справу по будівництву полігону, проте на даний момент воно продовжується.

«Полігон залишився на тому ж місці. Але формально рішення суду стосовно Харківської обласної адміністрації немає. Таким чином, замість того, щоб підтримати територіальну громаду, яка відстоює свої права, що гарантуються низкою статей з Конституції, її фактично розтоптують», – зазначив Богданіс. За його словами, територіальній громаді доведеться повторно звертатися до суду. Але тепер через низку змін в законодавстві це буде коштувати більше.

Представник екологічної організації підкреслив, що зараз досить проблемно дістати суспільно значущу інформацію від представників ХОДА, а сам губернатор має звичку ігнорувати незручні для нього питання. У цьому, за його словами, керманич областi нагадує свого колегу - мера Кернеса. Тому метафора «Два чоботи пара» дуже влучно відображає стан справ.

«Суспільно значущої інформації від губернатора не доб’єшся. Я особисто писав декілька запитів, в тому числі, по незаконному будівництву сміттєпереробного полігону в Люботині, – розповів Олександр Богданіс. – Закон про публічну інформацію існує ж не для того, щоб чиновник за нього ховався. А для того, щоб забезпечити доступ громадськості до публічної інформації. Але на сьогоднішній день ми отримуємо відписки». 

 

 

comments powered by HyperComments