Обшук IT-компанії Promodo: звичайна помилка чи щось серйозніше?

Юлія Гуш  |  Вівторок, 26 січня 2016, 17:44
Сьогодні співробітники податкової служби Київського району провели обшук в IT-компанії Promodo. Після обшуку директор компанії дав розгорнутий коментар стосовно того, що відбулося.
Обшук IT-компанії Promodo: звичайна помилка чи щось серйозніше?

Як раніше повідомляла «Справжня варта», обшук проходив по всьому третьому поверху бізнес-центру, де була розташована дана компанія. «Вранці після того, як зайшов на територію компанії, я побачив п’ятнадцять чоловік, які поводили себе доволі грубо та некоректно, – розповів директор компанії Олександр Колб,– вони заявили, що зараз буде обшук». За його словами, ці особи відрекомендувалися як представники податкової служби Київського району. При них була постанова на відповідний обшук. «Щодо переліку компаній, які там представлені, нам сказали, що скоріш за все, це не має до нас стосунку, – додав Колб, – і, напевне, ще стосується наших сусідів. Вони посилалися на постанову судді на обшук всього третього поверху, виламали двері до нашої бухгалтерії. І почалися питання щодо здачі телефонів, флешок тощо….».

«Я прийшла на робоче місце об 11-ій годині, – згадувала співробітниця Олександра Міщенко, – тоді я побачила трьох невідомих чоловіків, які стояли біля 305-го офісу. Сказали, що йдуть слідчі дії. Я попросила уточнити які самі, але вони не дали відповіді. Після того, як зайшла до офісу, я побачила, що мої колеги знаходяться у стані стресу і не знають, що відбувається. Робочий процес був зірваний. Далі я мала йти на зустріч з клієнтом, але ці люди загородили вихід і сказали, що я не можу покидати офіс. Заявили, що є головний, який сказав, що ніхто має не виходити з офісу».

Через відповідну поведінку представників податкової служби за порадою адвокатів співробітники фірми одразу ж викликали поліцію. А щодо їх вигляду, то Олександра Міщенко описала цих осіб як високих чоловіків у цивільному. За словами директора компанії, представники податкової поводилися себе доволі грубо до того моменту, як їм повідомили, що їх дії будуть донесені до громадськості. «Ми почули один одного: вони працювали в межах своєї постанови, а ми почали захищатися, розповідаючи про те, що не маємо стосунку до неї».

У мережі вже були опубліковані документи, на основі яких проводився обшук. Сам зміст цієї постанови вже встиг викликати відповідну критику. «Кримінальне проводження – це по факту якогось злочину, що носить кримінальний характер, – зазначила депутатка Обласної ради Тетяна Бедняк, – тут ми бачимо господарчу діяльність. «По факту звернення старшого лейтенанта Податкової міліції Назаренка...» Тобто, старший лейтенант податкової міліції звертається до суду, і суд виносить ухвалу про те, щоб вилучити документацію у двадцяти підприємств. При чому, вказана ця адреса, але цих фірм тут немає. В мене виникає питання: чи взагалі існує старший лейтенант податкової міліції? Адже компанія зареєстрована не в Київському районі».

«Ми почали доносити це до громадськості, – підкреслив Олександр Колб, – приїхали народні депутати, приїхала юридична підтримка. Коли ми здійняли галас, то дійшли і до Антона Геращенка та Ярослава Маркевича. Після цього, принаймні, нам дозволили залишити телефони. Через годину прийшов керівник цієї слідчої групи, вибачився і сказав, що вони переходять до наших сусідів і обшуки з нами закінчуються. Після цього нам зателефонував начальник податкової з вибаченнями. І сказав, що вони готові відшкодувати збитки».  

«Ми вирішили не мовчати, – додавав Колб, – ми вважаємо, що є сумлінними платниками податків. У нас 150 співробітників. Я не знаю, які можуть бути до нас претензії. Я вважаю, що вони повелися некоректно. Ми їх попередили, що не будемо мовчати. Їх це не зупинило. Ми будемо радитися з адвокатами та юристами, як вчинити в подальшому».

Що в той день відбувалося в сусідній компанії «Восточная дистрибьюторская сеть», де, ймовірно, проводився аналогічний обшук, нічого довідатися не вдалося. Люди, які виходили з приміщення фірми, розповідали, що нічого в офісі не відбувається. На прохання представника ЗМІ покликати директора один з чоловіків відповів, що той зараз зайнятий і звільниться аж ввечері. 

comments powered by HyperComments