«Родинне коло» знову об’єднає сім’ї загиблих військових (фото)

Юлія Гуш  |  Середа, 27 січня 2016, 20:40
Сьогодні кризові психологи під час своєї прес-конференції розповіли про майбутню зустріч сімей загиблих військових, яка відбудеться в Харкові 30 січня.
Спеціалістки проекту «Родинне коло»

«Родинне коло» – це всеукраїнський проект, чия головна мета полягає в тому, щоб родини загиблих українських військових мали змогу отримати психологічну, соціальну, юридичну та моральну підтримку як від спеціалістів, так і від один одного. В його межах проходять зустрічі, де вони можуть отримати професійну допомогу та просто поспілкуватися. Адже люди, які втратили рідних, особливо потребують допомоги та підтримки.

«Дуже важко знайти якійсь можливості, щоб жити з цим, – розповіла Світлана Муравська, – можливо, психологи це розуміють краще. Тому до нашої групи входять психологи кризової служби, які працюють з цими родинами. Зараз наша група нараховує сімнадцять осіб. Кожен співпрацює з декількома сім’ями. Вже були встановлені теплі, довірливі стосунки з тими людьми, з якими ми співпрацювали раніше. А з деякими сім’ями ми тільки починаємо спілкуватися».

На зустріч будуть запрошені спеціалісти, які можуть надати психологічну, соціальну та юридичну підтримку родинам загиблих. За словами психологів, такі зустрічі йдуть їм на користь – вони краще адаптуються до нового життя і не випадають із соціуму, продовжують працювати, вести активне життя. А згодом ці люди чекають наступної зустрічі, щоб вже самим допомагати іншим.

«Також дуже приємно розуміти, що наша допомога дала можливість людині знайти в собі сили жити далі, не замикатися в собі, – підкреслила Світлана Муравська, – але наше завдання є трохи складним в тому плані, що всі сім’ї з Харківської області. А вона дуже велика. В деяких селах є тільки по одній такій сім’ї. Їм ні з ким спілкуватися, ні з ким поділитися. Спочатку їх підтримують і військкомати, і односельці. Але потім люди живуть своїм життям. А ця родина залишається начебто одна в своєму горі».

«Ми повинні розуміти, що це складна задача, – підкреслила невролог-психотерапевт Єлизавета Герасименко, – але люди, які вже побували на «Родинному колі» та поділились своїми почуттями з іншими, вони відчувають полегшення». За її словами, задача психолога в цій ситуації не полягає в тому, щоб «стерти» горе. В першу чергу спеціаліст повинен допомогти його пережити і знайти ресурси, щоб рухатися далі. Потрібно допомогти людині знайти ті конструктивні моменти, які дадуть їй сили жити повноцінним життям.

comments powered by HyperComments