В Україні треба створити госпітальну інспекцію, яка стане КРУ в медицині, - директор Інституту розвитку територій

Понеділок, 1 лютого 2016, 18:35
Госпітальна інспекція в медицині як професійний контроль з боку держави за лікарями. Якщо йдеться про бюджетну медицину, то це державний нагляд, якщо про страхову – то контроль має бути в структурі страхової компанії.
В Україні треба створити госпітальну інспекцію, яка стане КРУ в медицині, - директор Інституту розвитку територій

Про це 29 січня 2016 року під час круглого столу «Першочергові завдання щодо забезпечення децентралізації та реформи місцевого самоврядування» у приміщенні Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України повідомив директор Інституту розвитку територій Юрій Ганущак. За словами експерта, концепція реформування місцевого самоврядування в Україні передбачає не тільки територіальну організацію влади на місцях, але і зміни в багатьох сферах життєдіяльності суспільства, серед них і сфера охорони здоров'я.

Якщо говорити про цю сферу, певен Ганущак, то тут є чимала проблема, і вона "не стільки у грошах, скільки комплексна". За його твердженням, у Мінохорони здоров'я  дуже специфічно підходять до реформи охорони здоров'я, хоча ця реформа передбачає зміни в системі управління, а не в тому, як саме лікувати. " Фактично пройшла повна централізація управління, створення медико-санітарних центрів, на обласному рівні теж йде підпорядкування. Це  у них називається єдиним медичним простором, ми ж ( в інституті розвитку територій - редакц.) це називаємо централізацією. Тому наша позиція така, що міністерство охорони здоров'я має чітко заявити: є регуляторні акти - яким чином лікувати людей, і ті, хто вже (об’єднані громади) отримав фактично первинку (первинну медичну допомогу - редакц.), вони повинні керуватися цими актами. Наразі ж Міністерство вимагає, щоб вони підпорядковувалися первинним центрам медично-сандопомоги, і це неправильно".

Ганущак відстоює позицію децентралізації і наполягає на тому, щоб в Україні була створена госпітальна інспекція. "Будемо наполягати, щоб створили госпітальну інспекцію – це КРУ в медицині (що теж не хоче робити Мінохорони здоров'я), що теж фактично означає формалізацію процесу лікування –  це є професійний контроль з боку держави за лікарями. Якщо йдеться про бюджетну медицину, то це державний нагляд, якщо про страхову медицину - то контроль має бути в структурі самої страхової компанії. Це ті проблеми, які зараз виникають на місцях, ми давали рекомендації на початку року – що робити і яким чином вирішувати бюджетні питання всім семи типам районів, які є на місцях (тому що у нас дуже строкаті утворення є), ну якщо ніхто не отримав, то отримає цю рекомендацію. А щодо вторинки (вторинної ланки медичної допомоги), якщо вона покриває весь район, тоді вона передається на об’єднані громади. Об’єднані громади, які менші, вони фізично фінансово її не потягнуть. Реформа передбачає жорстке розділення первинки і вторинки, бо якщо ми не розділимо бюджет, гроші втечуть."

 

 

comments powered by HyperComments