Які книжки краще читати дітям або як проходили «Книжкові посиденьки» (фото)

Юлія Гуш  |  Вівторок, 9 лютого 2016, 19:44
Сьогодні в кворкінгу для дітей та дорослих Центру гендерної культури розповідали про книжки для дітей.
Які книжки краще читати дітям або як проходили «Книжкові посиденьки» (фото)

Захід «Книжкові посиденьки» був організований сумісними зусиллями Центру гендерної культури та «Дитячої площАРТки». На нього завітали дорослі та діти 5-6 років, адже «Посиденьки» цього разу були присвячені літературі саме для цієї вікової категорії. Під час заходу дорослі обговорили, які книги краще читати дітям, як їх зацікавити літературою, а самі діти мали нагоду зайнятися вільною творчістю.  

«Я буду розповідати не про якісь конкретні книги, а про те, якими вони повинні бути, – розповіла журналістка та філологиня Ірина Мачуліна, – як їх вибирати, коли ми приходимо в магазин та бачимо таке розмаїття. В дитячій книзі найважливіші дві речі: те, що всередині (зміст), і те, як вона оформлена. Це дуже важливо. Бо візуальний ряд відкладається у дитини. І важливо враховувати її вік. Бо від цього залежать критерії вибору. Гарна ілюстрація для двох років і гарна ілюстрація для дванадцяти – це різні речі. І важливо, щоб книжка була написана на гарному художньому рівні. Бо ми так виховуємо смак у дитини навіть з тих пір, коли вона ще не вміє читати».

Ще вона зазначила, що слід також ретельно підійти до вибору книжок для дітей старшого віку. І тут важливими будуть не тільки якість сторінок чи шрифт, а й тематика самої книги. Адже читаючи хороші книжки, діти виробляють певний «імунітет» до різного кітчу.

«Ми принесли чудові зразки «А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Ги», «Старого Лева», «Махаона», – зазначила завідувачка науковим відділом Літмузею Ольга Черемська, – вочевидь, керувались дещо суб’єктивним вибором, який оснований на якості ілюстрацій, на їх концептуальності, на якості тексту. Це будуть і улюблені вірші, і «Сто казок», і Нестайко, і Пелле Безхвостий».

Подібні заходи для дітей та дорослих в Центрі гендерної культури проходять щовівторка.

comments powered by HyperComments