Активіста, що брав участь в акції з блокування фур з РФ, викликали до СБУ

Юлія Гуш  |  Понеділок, 15 лютого 2016, 19:58
Про свій виклик до СБУ розповів керівник ГФ «Громадська самооборона» Віталій Тропачов під час прес-конференції.
Активіста, що брав участь в акції з блокування фур з РФ, викликали до СБУ

Це сталося після того, як громадські активісти віднесли своє звернення до ХОДА. В цьому документі вони зазначили, що обурені бездіяльністю влади, через яку громадські активісти змушені тепер вдатися до проведення мирних громадських акцій задля недопущення в’їзду російських фур до України. Проте в облдержадміністрації їх чекав доволі «холодний» прийом.

Віталій Тропачов розповів, що активісти після надання паспортів представнику міліції попросилися зайти до канцелярії ХОДА, щоб віднести лист із зверненням. Проте їх туди так і не пустили. «Я розумію, що зараз серйозні часи, – зазначив він, – і що ледь не мінують, і там знаходяться солдати зі зброєю. Все це зрозуміло. Але ми могли би нормально пройти, пояснити все і подати листа до канцелярії. Тоді б жодних запитань не було. І тут раптом нас не пускають. Хоча ми, як громадяни України, можемо пройти туди без перешкод. А потім ще вилітають декілька солдат зі щитами і закривають нам прохід. Чесно кажучи, було смішно. Жодних уроків, як я зрозумів, наша влада не винесла. Вона знову захищається щитами від народу».

За словами Тропачова, згодом до них вийшли Стороженко Сергій та Михайло Черняк, яким був переданий лист. Хоча активісти, як представники громадськості, могли самі віднести його до канцелярії. Але на цьому проблеми не закінчилися. Після цих подій Віталія Тропачова викликали до СБУ для надання пояснень. Він припускає, що таким чином його могли намагатися залякати.

«Жодних протиправних дій ми не робили, – розповів активіст, – ми з’їздили до Гоптівки. І мені зателефонували з СБУ і попросили прийти. Чому? Також не зрозуміло. Вони провели зі мною роз’яснювальну роботу. Цікаві статі: ст. 109 КК України «Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади» та ст. 294 КК України «Організація масових безладів, які супроводжуються насиллям на особистостями, погромами, підпалами». От нам такі статі мало не висувають. Висувають людям, патріотам, які боряться за Україну, за її цілісність. Це мені взагалі нагадує 33-ій рік».

«Вони не виносять уроків з революції, – додав Дмитро Маринін, депутат харківської міськради 6-го скликання, – я можу сказати, що сьогодні вони в тому приміщені виносять уроки того, хто знаходиться на площі Конституції – урокогана та сепара Гєпи. Вони точно перенесені до харківської облдержадміністрації. Вона такими методами бажає сьогодні показати, що ви, панове народе, ви, панове харків’яни, в даній ситуації ніхто. І як тільки ви спробуєте прийти до мене, великого Наполеона, то вас одразу залучать за організацію масових безладів і дій, направлених на насильницьку зміну. Я розумію, що в страху великі очі. Але невже пан Райнін так боїться своїх людей, харків’ян?». 

comments powered by HyperComments