«Герої не вмирають»: як харків’яни відзначили другі роковини Майдану (фото)

Юлія Гуш  |  Субота, 20 лютого 2016, 20:01
Сьогодні в Харкові відзначили роковини тих трагічних подій, які відбулися під час Майдану два роки тому.
«Герої не вмирають»: як харків’яни відзначили другі роковини Майдану (фото)

Біля пам’ятника Шевченку пройшов мітинг, під час якого присутні згадували тодішні події та вшановували пам’ять загиблих. Розпочався він з молебня, який провів о. Віктор Маринчак. На імпровізованій сцені виступили громадські діячі, активісти, правозахисники, а також друзі та родичі загиблих харків’ян, які поділилися з присутніми спогадами про цих людей. Їх пам’ять майданівці вшанували хвилиною мовчання.

«Майдан два роки тому кардинально змінив країну, – розповів Володимир Чистилін, координатор харківського Євромайдану, – і вона вже не буде іншою. Це безповоротний шлях. Ми пройшли ту точку неповернення. І зародилося громадянське суспільство. Але влада й досі залишається такою, як і була. Майже нічого не змінилося. І люди тут вправі вимагати чогось від неї, обурюватись. Це дійсно так. Але є колосальний підйом серед звичайних громадян, волонтерів, активістів. Є добровольчі батальйони. Я думаю, що це головне. Харківський Євромайдан був дуже стійким. Ми щодня тут збиралися. Це також був дуже інтелектуальний Майдан. Тут збиралися саме громадяни».

Після мітингу відбулася хода до пам’ятного знаку тих, хто загинув за свободу України. Під час неї активісти скандували гасла часів Євромайдану та футбольні кричалки (в яких не забули згадати Путіна). Прибувши на місце, вони покладали квіти та запалювали лампадки. Завершився захід виконанням українського гімну.

Фоторепортаж

comments powered by HyperComments