Патерналізм – це одна з основних проблем вищої освіти (фото)

Юлія Гуш  |  Четвер, 25 лютого 2016, 11:38
Ця та інші проблеми вищої освіти, а також реформи в даній сфері, будуть обговорені під час Освітнього форуму.
Патерналізм – це одна з основних проблем вищої освіти (фото)

Освітній форум-2016 пройде 2 березня в Харківському національному університеті радіоелектроніки. В його межах відбудеться обговорення освіти в Україні, ефективності реформ та модернізації вишів у межах нового Закону про вищу освіту. Передбачається, що в заході візьмуть участь освітяни, керівники навчальних заходів, експерти, бізнесмени та представники державних структур.  

«Підтримали цей цікавий проект, ці цікаві ідеї для того, щоб обговорити сьогоднішню реформу освіти, поговорити про майбутню освіту в Україні, – розповіла Юлія Павліченко, директорка ліцею «Мир», – на моїй пам’яті як людини, що працює більше двадцяти років в освіті, такий прецедент відбувається вперше. Коли в один час і в одному місці збираються люди, які представляють владу, бізнес, вищу та середню освіту, позашкільну освіту. Є можливість поговорити, зясувати, хто на сьогодні є замовником та виконавцем освіти, хто ним повинен бути, які між ними мають бути встановлені зв’язки та взаємодії».  

«Коли говоримо про реформи в країні, ми повинні розуміти, що вони повинні починатися з реформи освіти, – зазначив Едуард Рубін, тимчасово в.о. ректора ХНУРЕ, – у нас півтора року працює Закон про вищу освіту, а зараз готується Закон про освіту. У чому проблема освіти? Це проблема патерналізму, яка йде ще з радянських часів. Поки не скаже керівник, ніхто нічого не може зробити. Всі бояться самостійності та покарання».

За його словами, Закон про вищу освіту дасть можливість вишам отримати фінансову автономію, що дозволить їм самостійно визначати освітній процес. Едуард Рубін розповів, що в ХНУРЕ буде впроваджуватися фінансова автономія кафедр та факультетів. Це дасть їм можливість самостійно визначати зарплати та премії, впровадивши систему рейтингування. Тепер прибутки викладачів будуть залежати від кількості студентів та аспірантів, написаних наукових праць та статей. За його словами, зараз планується вивести ХНУРЕ до рейтингу 300 кращих вишів світу.

comments powered by HyperComments