Стигматизація залишається однією з найгостріших проблем для переселенців (фото)

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 26 лютого 2016, 07:57
Внутрішньо переміщені особи стикаються з дискримінацією та стигматизацією в суспільстві, в тому числі й в місцевих ЗМІ.
Стигматизація залишається однією з найгостріших проблем для переселенців (фото)

Про це розповіли громадські діячі під час круглого столу «Інформаційні потреби переселенців», який відбувся у приміщенні ГО «Українські рубежі». Було сказано, що ЗМІ не бажають писати про переселенців та їх проблеми, а також ігнорують відповідні заходи. Наприклад, одна зі спікерок стверджувала, що журналісти взагалі не приходять на події, які не пов’язані зі скандалами чи візитами представників влади. А деякі медіа взагалі грають на створення виключно негативного ставлення до цієї категорії населення. Тут в першу чергу варто згадати матеріали, присвячені кримінальним злочинам: в таких нерідко робиться наголос на тому, що злочинець був саме переселенцем. В той же час у ЗМІ явно не вистачає мотивуючих історій, які б відображали позитивний досвід інтеграції переселенців у місцеву громаду.

Валентина Кузик, консультантка зі зав’язків з медіа з «Інтерньюз Європи», оприлюднила результати досліджень, які проводилися в Харкові та Краматорську. «З приводу стигматизації та ставлення місцевих мешканців. Тут цікавий аспект. У Харкові, принаймні, за словами переселенців, люди ставились до них більш відсторонено та вороже, ніж у Краматорську. Вони це пов’язують з тим, що Краматорськ знаходиться ближче до лінії конфлікту, що люди там вже переживали щось подібне. Тому вони більш м’яко ставляться до переселенців і краще їх розуміють, ніж у Харкові. Також харків’яни скаржилися, що зарплати стали нижчими в Харкові через те, що переселенці готові працювати за менші гроші. У Краматорську, навпаки, люди це сприймають більш оптимістично. Кажуть, що чимало бізнесменів з окупованих територій приїхали в місто і тепер дають робочі місця».

Також вона назвала й інші проблеми, з якими стикаються переселенці. В першу чергу вони пов’язані з житлом та оформленням державної допомоги. Проте переселенці відзначали високий рівень організації роботи волонтерів, а деякі взагалі вказували, що 90% отриманої допомоги надійшло саме від них.

comments powered by HyperComments