Експерти з Естонії вивчають досвід українських добровольчих батальйонів (фото)

Юлія Гуш  |  Понеділок, 7 березня 2016, 18:58
Естонські експерти розповіли, як використовується потенціал військових-добровольців в Україні.
Експерти з Естонії вивчають досвід українських добровольчих батальйонів (фото)

Також представники Міжнародного центру оборони та безпеки в Естонії (ICDS) розповіли про те, у чому полягають особливості цілісної системи оборони. За словами Дмитра Теперіка, виконавчого директора ICDS, відповідна система в Естонії почала впроваджуватися вже після здобуття незалежності. «Естонія після здобуття незалежності в 1991 році вирішила створювати свою систему оборони та безпеки на основі так званого цілісного підходу, – розповів він, – це означає, що в системі оборони та безпеки задіяні всі організації – як військові, так і громадські. Наша країна надто маленька, щоб дозволити марнотратство ресурсів. І ми віримо, що військова оборона країни – справа не тільки сил оборони, а й кожного громадянина. І останні 25 років ми розвиваємо так званий цілісний підхід в обороні».

В Україну представники ICDS завітали для того, щоб вивчити діяльність добровольчих військових об’єднань та перейняти від них відповідний досвід. «Ми цей досвід хотіли би вивчити, – зазначив Теперік,– як непідготовлені добровольці змогли при повсюдній мобілізації зорганізуватися та дати відсіч саме на основі громадянських об’єднань. Ми вже говорили про це у Києві. Коли ваша країна, на жаль, знаходиться в стані війни, напевно, нема ресурсів, нема часу, нема бажання займатися вивченням та аналізом даного досвіду. Ми розуміємо, що у вас є більш важливі та першочергові задачі. Але з нашої точки зору, це унікальне явище громадянського супротиву та залучення до реальних бойових дій обов’язково потрібно аналізувати та документувати. З тією метою, щоб довести нашим більш наївним західним союзникам в Німеччині, Франції, Нідерландах, США те, що Україна заслуговує більш сміливої підтримки».

Під час свого перебування в Україні представники ICDS опитали близько 400 добровольців з різних міст. Їх запитували про сімейний стан, освіту, вік, мотивацію, просили оцінити умови служби і не тільки. Анна Булах, наукова співробітниця ІCDS, оприлюднила дані цих досліджень. Наприклад, як виявилось, 83,5 % добровольців ніколи до цього не мали військового досвіду, більшість з них має вищу освіту і вважає розвиток самостійної повноцінної оброни країни гарантом її безпеки.

Докладніше на відео Накипело Live:

 

comments powered by HyperComments