«Мовчання може вбити»: як у Харкові пройшов марш проти насилля над жінками (фото)

Юлія Гуш  |  Вівторок, 8 березня 2016, 21:40
Сьогодні харків’янки та харків’яни зібралися задля того, щоб висловити свій протест проти насильства над жінками.
«Мовчання може вбити»: як у Харкові пройшов марш проти насилля над жінками (фото)

У цей день учасники акції провели марш, під час якого вони намагалися привернути увагу громадськості до проблеми фізичного, психологічного, економічного та сексуального насильства над жінками. Стартував він на Павловській площі (колишній пл. Рози Люксембург). Учасниці та учасники маршу тримали плакати з надписами «Ми зламаємо стереотипи раніше, ніж вони зламають нас», «Ми різні. Ми рівні», «Б’є – значить сяде», «Це не запрошення до насилля» і не тільки.  

«Люди повинні побачити, що насилля в Україні існує, – розповіла Анна Шаригіна, організаторка маршу, – і ми вважаємо, що це проблема не самих жінок, а суспільства і держави. Ми хочемо, як мінімум, щоб в Україні були центри для жертв домашнього насилля чи просто жінок, які від нього постраждали. Ми хочемо, щоб люди не звинувачували жертв насильства в тому, що з ними відбулося. Ми хочемо, щоб жінки об’єднувались, коли виникає така ситуація. Не витісняли жінку зі свого кола, а навпаки, підгримували її та допомагали впоратися з цією ситуацією».

Одна з учасниць маршу зачитала вірша, присвяченого проблемі домашнього насильства. Декілька інших учасників, натягнувши на себе клоунські носи, влаштували міні-флешмоб. Там вони виступили у ролі прибічників патріархату із закликами на зразок «Свобода - це диктат, даєш патріархат» та «Жінка - друг людини». Згодом мітингувальники колоною рушили до площі Конституції, скандуючи гасла «Мовчання може вбити. Треба говорити», «Бунтуй, кохай, права не віддавай», «Домашньому насиллю немає виправдань» тощо.

«Це таке місце, де нас можуть побачити мешканці міста, – зазначила Анна Шаригіна, – але сьогодні нам було страшно сюди йти. Ми хочемо говорити про свої права. Але нам страшно прийти, зібратися та показати свої погляди. І тому питання про безпеку дуже на часі». Мітингувальників під час даної акції супроводжували поліцейські. Проте не обійшлося без недоброзичливців, яким дуже не сподобався марш проти насилля. Через дорогу їх супроводжало близько шести молодиків в балаклавах, які щось викрикували, проте підійти ближче не наважувались. Але все обійшлося без інцидентів.

Фоторепортаж

comments powered by HyperComments