Процес люстрації в Україні не проходить належним чином (фото)

Юлія Гуш  |  Понеділок, 14 березня 2016, 15:22
Експерти під час своєї прес-конференції оголосили результати моніторингу процесу люстрації в Україні та Харківській області.
Процес люстрації в Україні не проходить належним чином (фото)

За їх словами, люстрація як в Україні, так і на Харківщині не проходить належним чином. Чимало людей, які мали пройти процес люстрації, змогли уникнути його тим чи іншим чином. Станом на 10 березня в Україні було люстровано всього 897 осіб. А це зовсім не ті числа, на які розраховувала громадськість.

«90% людей, звичайних українців, виступають за повноцінну люстрацію,– зазначив керівники ХОВ Комітету Виборців України Михайло Камчатний, – щоб вона пройшла. Що до Харківської області, то було проведено близько 16 тисяч спеціалізованих перевірок. І було люстровано всього 26 чоловік. Це ті люди, що займали посади в органах державної влади». Також у результаті перевірок відповідності декларацій реальному майновому стану можновладців було виявлено, що деякі представники міської та обласної влади подали неправдиву інформацію стосовно власних доходів.  

Що стосується люстрації на державному рівні, то вона також відверто гальмується. «Ми протягом півтора року спостерігаємо ситуацію, коли ніхто з високопоставлених чиновників адміністрації президента Януковича, кабінету міністрів України цього періоду, депутатів Верховної ради не був притягнутий до кримінальної відповідальності, – розповів Юрій Георгієвський, представник ГО «Експертиза реформ»,– тому, відповідно, ці процедури породили низку проблем, пов’язаних з його подальшою реалізацією. Бо чого очікувати на місцях, якщо на центральному рівні закон не отримав своєї природної, нормальної реалізації».

Фото Дмитра Верещинського.

comments powered by HyperComments