«Врятуйте науку»: харківські вчені провели мітинг під ОДА (фоторепортаж)

Тетяна Зарубіна  |  Вівторок, 29 березня 2016, 18:10
Бідні науковці сьогодні - бідна країна завтра. Під такими гаслами вчені та працівники наукових установ сьогодні намагалися звернути увагу на проблеми фінансування харківської науки.
«Врятуйте науку»: харківські вчені провели мітинг під ОДА (фоторепортаж)

 У Харкові на майдані Свободи відбувся  анонсований пікет науковців та вчених, які вимагають підвищення зарплатні  та припинення скорочень працівників наукових установ.  На сьогодні Академія Наук у Харкові об’єднує близько п’яти тисяч осіб. Проблеми науки вже не можна замовчувати  - так вважає більшість  з тих, хто прийшов на мітинг. Адже останнім часом посилюється тиск з боку держави, зарплатні стають меншими,  більшість інститутів готуються до великих скорочень та проблем з фінансуванням.

Кореспонденту вдалося поспілкуватися з представником вчених, які вийшли до Харківської обласної Ради. Про проблеми сучасної науки  розповів представник харківської регіональної організації  профспілки  робітників Національної Академії Наук України і старший науковий співробітник Радіоастрономічного інституту Дмитро Селезньов.  Він розповів, яка ситуація складається у науковому середовищі,  та яке значення має сучасна наука для країни.

У чому саме проблеми? Вас змушують писати заяви?

Так, нас змушують писати заяви за власний рахунок. В нашому інституті ми недопрацьовуємо сім днів на місяць. У травні очікується велике скорочення працівників.  У різних інститутах ситуація різна, але загалом на 10 відсотків зменшиться кількість робітників.

Ми вийшли на  цей мітинг, тому що катастрофічно не вистачає коштів на фінансування науки. Головна  вимога - внести зміни у Бюджет на 2016 рік. Комітет Верховної Ради з освіти та науки вже вніс ці пропозиції до бюджетного комітету та Кабміну. Але ми не знаємо, як вчинить  Кабінет міністрів. Сьогодні ми очікуємо від Харківської обласної адміністрації допомоги, щоб мати можливість передати наші пропозиції.

 Причиною скорочень є реорганізація?

Так, реорганізація у розумінні держави. Можу сказати, що за роки незалежності кількість працівників уже скоротилась втричі. У Європі за останній час виросла кількість вчених на 20 відсотків,а у нас навпаки, весь час зменшується. У кожній організації є баласт, але ми його вже давно позбулися. Далі вже нікуди скорочувати людей.

Як гадаєте, чому таке ставлення з боку влади? Можливо, вчені не роблять нічого корисного?

Це неправда. Наведу приклад – у нас зараз 15 атомних реакторів. Чотирьом з них Академія продовжила термін служби на 20 років, у перспективі ще 11 реакторів. За оцінкою Енергоатому, це дає країні економію у півтора мільярди гривень на рік. Тільки завдяки енергетичним проектам Академія вже забезпечила користь  державі на сто років вперед.

Скільки коштів  на науку наразі не вистачає?

Загалом зараз не вистачає 725 мільйонів гривень по Харкову. Весь Академічний бюджет  України на сьогодні складає 2 мільярди 54 мільйони гривень. 

 Як ви ставитесь до приїзду Президента до Харкова, та відкриття «Джерела нейтронів»?

Гроші на цей прискорювач  нашим вченим давали американці. Тепер вони хочуть, щоб Україна теж зробила свій внесок, але у цьому доводиться сумніватися.

А які останні досягнення Харківської науки ви можете назвати?

Наприклад у Радіоастрономічному інституті виробляють локатори для аеродромів, їх продають за кордон.  Чомусь наші розробки більше користуються попитом за кордоном, ніж у власній державі.

Пікет завершився через годину. Працівники науки, що вийшли сьогодні на вулиці, мають велике сподівання, що можновладці нарешті почують прохання по допомогу, і збільшать фінансування наукових установ та інститутів.

 

 

comments powered by HyperComments