Активістів вчили моніторити бюджети невеликих населених пунктів

Анна Старкова  |  Четвер, 31 березня 2016, 15:33
Різні видатки на прибирання снігу, вартість ремонту доріг і інші нестиковки виявили слухачі Харківської обласної школи моніторингу.
Активістів вчили моніторити бюджети невеликих населених пунктів

Підсумки проекту «Прозорий бюджет», який реалізовували на Харківщині з серпня 2015-го по березень 2016 року громадські організації «Центр підтримки реформ» і «Громадське об'єднання «Альтернатива» за підтримки міжнародного фонду «Відродження», озвучили його учасники на прес-конференції у Харківському антикризовому інфоцентрі.

«Досить часто активісти не розуміють спроможності своєї громади, бо часто упирається вирішення будь-яких проблем в те, що нема грошей. От коли нам з Києва гроші дадуть, тоді ми будемо щось робити. У нас є переконання, що гроші завжди є, є можливості. Відповідно, суть навчання полягала в тому, щоб надати знання нашим слухачам, а це близько 30 учасників, знання про місцевий бюджет, про роботу з місцевими радами в законному полі, про механізми, які існують для того, аби наші активні громадяни змогли вивчати бюджет, вносити в нього пропозиції в законно визначений спосіб, змогли працювати з громадою, спілкуватися з місцевими адміністраціями, селищними радами», — розказав керівник проекту Віктор Кисіль.

В ході навчання слухачі створили покрокову інструкцію, користуючись якою будь-хто зможе моніторити місцеві бюджети.

«Написано для людини, у якої не обов’язково буде якась спеціальна освіта. Завдяки покроковій інструкції вона зможе спокійно отримати будь-яку інформацію, будь-які документи, які дозволено законом. Наша задача була, щоб цю покрокову інструкцію розробили саме слухачі, які отримали практичні навички: написали перший запит тощо», — заявив експерт Станіслав Шапар

Він підкреслив, що навчатися прийшли досвідчені професіонали у своїх царинах, зокрема економіці, але їм важливо було отримати практичні навички.

Не меншу увагу організатори школи надали способам поширення результатів моніторингу. Зокрема, з серпня минулого року опублікували чотири випуски інформаційних матеріалів «Альтернатива», а також створили сайт. Наповненням ресурсів займаються слухачі школи.

«Ми хотіли, щоб це робили саме слухачі, бо коли має людина досвід, вона більше переймається цими проблемами, більше заохочується. Більш того, ця людина потім буде здатна навчити інших до подальших таких дій», — зазначив експерт Артем Фісун.

«Дуже детальна була підготовка. На моєму особистому рахунку з серпня близько 30 запитів, фундаментальні, з нормальними відповідями, з тими відповідями, які можна аналізувати. На сьогодні я будь-якого мешканця, принаймні, свого селища, можу навчити те саме», — підтвердила слова експерта слухачка школи, економіст, депутат Дергачовської районної ради Ірина Басова.

Продовжувати проект організатори планують по кільком напрямам. Зокрема, триватиме просвітницька діяльність, а електронний ресурс хочуть наповнити більш детальною, систематизованою інформацією, з якою буде зручно працювати усім охочим.

comments powered by HyperComments