В Україні найпопулярніші в США весільні сукні та найкрутіші серед байкерів шкіряні куртки. А що до ЄС?

Понеділок, 28 березня 2016, 09:40
В світі вже надто багато виробничих потужностей: заводів більше, ніж попиту. Це означає, що не можна мріяти про те, що ми будемо фабрикою, де будуть збирати будь-що. Але це не означає, що сюди ніхто не прийде.
В Україні найпопулярніші в США весільні сукні та найкрутіші серед байкерів шкіряні куртки. А що до ЄС?

Так вважає Тарас Качка, заступник виконавчого директора Міжнародного фонду «Відродження» (у минулому уповноважений з питань підприємництва при Державній фіскальній службі України, віце-президент зі стратегічного розвитку, та в.о. президента Американської торгівельної палати в Україні). Під час відкритої лекції «Ресурси ЄС для підтримки бізнесу, який виходить на ринки Європейського Союзу» він розповів про інструменти Угоди про Асоціацію.

Експерт почав з глобальних проблем, що пов’язані з тим, як змінюється світ. «Перша проблема комерційного характеру — наприклад  залізничні вагони. Це печальна історія, пов’язана з тим, що у України були величезні замовлення на РЖД. Поки були ці контракти на 7-10 років, виробник вагонів про завтрашні замовлення не думав. Контракт закінчувався саме у 2013-2014 році, і потрібні рік або два, щоб тепер знайти новий. Тому фактично на сьогодні у цій галузі величезний спад.

Друга ситуація — це той самий Турбоатом та інші компанії, від продукції яких Росії дуже важко від цього відмовитися.

І третя історія — наше суднобудування, головна проблема якого називається Південна Корея і Китай. Вони забрали з усього світу все суднобудування. Як виживають інші країни і у чому ми можемо виграти? Як не дивно, на своїй інженерній базі: як старій, так і новій», — впевнений Тарас Качка.

Що стосується торгівлі безпосередньо з ЄС, зі слів експерта, насправді, тут змінилися нюанси, але питання, які турбують людей, по суті, ті ж самі.

Перший блок питань стосується стандартів, другий блок - відносин з іншими партнерами, в першу чергу з Росією. Третій блок питань — яка існує фінансова підтримка стосовно торгівлі з ЄС.

«Угода про асоціацію України з ЄС передбачає поступову ротацію технічних стандартів — це означає також і зміну обов’язкових умов в сфері стандартизації. Це процес еволюційний, який проходить не лише Україна, але й сусідні країни, в тому числі, й Російська Федерація.

Відбувається постійна еволюція тих стандартів, що зародилися як база інженерного знання, коли з’єднувалися ГОСТи — вони фактично такими і залишаються. Бо те, що ви виробляєте, має співпадати з деталями інших виробників, для цього ви використовуєте той чи інший ГОСТ.

Що стосується відносин з Росією, то в нас виходить така цікава ситуація. В період між 1990-м і 2013-м роками, Росія скоротила торгівлю з усіма своїми сусідами — з білорусами найменше, але з усіма скоротила. Тобто у наших двосторонніх відносинах ця тенденція почалась не в 2013 році, а в 2011-м, як не дивно. Причиною цього скорочення стала програма імпортозаміщення, яка стала застосовуватися в ЄС», — розповідає Т.Качка.

«У 2013 році до цього додалася політика і війна. Це така, негативна частина історії, — продовжує він. — Позитивна частина історії складається з 3 елементів. Перший — це те, що Україна, починаючи з 2010 року, говорила, що в нас є 3 групи партнерів: одна частина — це завжди країни СНД, одна третина йшла на Європу (27% з цього складав ЄС), і третина займала решта світу: Африка, Близький Схід, Китай.

У зв’язку з тим, що по тритині займають і Європа, і Росія, то нам потрібна угода про вільну торговлю і з тими, і з тими. Тому що так сталося, що ми всього виробляємо більше, ніж споживаємо. Особливо в сільскому господарстві. Ми уже років 7 виробляємо зернових вдвічи більше, ніж ми всередині з’їдаємо (разом з тваринами). При цьому врожайність постійно зростає. Ми не дійшли до рівня врожайності, як в ЄС, ми лише на половині.

США, Канада — гарні ринки, хоч і далекі, але туди ми теж продаєм.

Якщо взяти торгівельну статистику, виявляється, що ми продаєм всюди: 200 юрисдикцій — це навіть більше, ніж признаних держав. Ми продаєм все. Єдине, що ми не продаєм: ківі, банани і натуральний шовк. Тому, коли говорять, що США не є великим торгівельним партнером, у нас є, як мінімум, два приклади», — каже експерт.

Тарас Качка розповів історію про Чернівці, які вже кільканадцять років є містом, де виробляються найпопулярніші в США весільні сукні. В той же час, у Винниці він знайшов виробників шкіряних курток, які є найкрутішими серед байкерів в Штатах.

Нагадаємо, лекція заступника виконавчого директора Міжнародного фонду «Відродження» Тараса Качки відбулася наприкінці березня в IDP Business Space у Харкові

Перед лекцією виступив Олександр Чумак, директор Асоціації приватних роботодавців, керівник проекту МФВ «Новий відлік», який презентував Харківську агенцію з місцевого економічного розвитку (ХАМЕР), яка планує допомагати владі і місцевій громаді реалізовувати економічний потенціал регіону, повідомляє «Восточный Дозор».

«Ми готові допомагати писати бізнес-проекти, паралельно ми маємо досвід залучення інвесторів для фінансування проектів. На сьогоднішній день у нас є експерти, які допомагають досліджувати ринок», — розповів президент Асоціації приватних роботодавців.

 

comments powered by HyperComments