Хворим на діабет частково відшкодовуватимуть витрати на ліки

Понеділок, 4 квітня 2016, 12:33
Харківська область, поряд з Дніпропетровською, Полтавською, Вінницькою, Львівською, Івано-Франківською та м. Києвом, стала пілотним регіоном для реалізації проекту з профілактики неінфекційних захворювань (НІЗ).
Хворим на діабет частково відшкодовуватимуть витрати на ліки

«Проект розроблений за участю експертів Бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я в Україні для реалізації принципів європейської політики «Здоров'я - 2020: основи Європейської політики на підтримку дій держави і суспільства в інтересах здоров'я і благополуччя», — пише прес-служба Харківської облради.
За повідомленням МОЗ, можливості державного регулювання цін на препарати інсуліну проробляються з 2013 року. Пілотний проект передбачає введення системи за моделлю відшкодування коштів аптечним закладам за відпущені препарати інсуліну. 

Цьогоріч рішенням ВООЗ темою Всесвітнього дня здоров'я, який щорічно відзначається 7 квітня, став «Діабет». В Україні кількість хворих на цукровий діабет перевищує 1 млн. 226 тисяч чоловік. При цьому кількість інсулінозалежних хворих на цукровий діабет сьогодні становить близько 190 тисяч, з яких понад 7,5 тисяч – діти. «Всього в Харківській області в 2014 році було зареєстровано 85927 захворювань серед дорослого населення, в 2015 році цей показник зріс і склав 86300 захворювань. Серед дітей у віці від 0-17 років в 2014 році було зареєстровано 631 випадок захворювання на діабет, в 2015 році кількість хворих дітей збільшилася до 652», — повідомляють в облраді.

За даними Міжнародної діабетичної федерації, на цю хворобу страждають 285 млн. чоловік, і до 2030 року кількість людей з цукровим діабетом зросте до 435 млн., а за прогнозами ВООЗ, до цієї ж дати діабет стане сьомою провідною причиною смерті.

При цьому, діабет є хронічним захворюванням, яке розвивається, коли підшлункова залоза не виробляє достатньо інсуліну (гормон, який регулює рівень цукру в крові ) або коли організм не може його ефективно використовувати. Хвороба успадковується з вірогідністю 80%, а якщо хворіють і батько, і мати, ймовірність його розвитку у дітей досягає 100%. Високий вміст цукру в крові ушкоджує важливі системи органів і може спричинити інфаркт, інсульт, ниркову недостатність, сліпоту, імпотенцію тощо.

Причиною діабету найчастіше є переїдання, надмірна вага, захворювання підшлункової залози, вірусні інфекції (краснуха, вітряна віспа, епідемічний гепатит, грип та ін.), артеріальна гіпертензія, ішемічна хвороба серця, нервовий стрес, вік людини. Кращою профілактикою діабету є здоровий спосіб життя.

comments powered by HyperComments