Сортування сміття на Харківщині: досягнення та подальші плани

Юлія Гуш  |  Середа, 6 квітня 2016, 12:03
Активісти екологічного проекту розповіли, як в Харківському районі реалізується проект по роздільному збору твердих побутових відходів.
Сортування сміття на Харківщині: досягнення та подальші плани

У Харківській області продовжує діяти проект «Екологічна ініціатива: пілотний проект утилізації в Харківській області». Він розпочався у квітні 2015 року з ініціативи харківських активістів та громадських діячів, які зрозуміли, що зі сміттям потрібно щось робити. «Для Харкова це нагальна проблема, – розповів Артем Костецький, керівник проекту, – тому що біля великого міста є велика спокуса винести сміття до найближчого ярка чи лісосмуги. Це те, з чим мешканці передмістя стикаються постійно. Проблемою є і те, що в багатьох населених пунктах немає жодної системи з вивозу твердих побутових відходів у приватному секторі».

Тому активісти вирішили перейняти досвід європейських країн і зробити ставку саме на роздільний збір сміття. Також вони пояснюють місцевому населенню всю необхідність сортування твердих побутових відходів. Уже є певні досягнення. Активісти вже отримали від спонсорів фінансування першої частини проекту та встановили 20 комплектів баків для роздільного збору сміття по Харківському району. Тоді за три місяці було вивезено та згодом утилізовано близько 2 тон сміття. А тепер, завдяки новим спонсорам, з’явилася можливість встановити ще 30 комплектів.

Також варто згадати про другу частину проекту – «EcoLanding», яка передбачає проведення агітаційної роботи серед населення. «Ми вирішили зосередити свої зусилля на навчальному процесі, на школах, – зазначив Артем Костецький ,– і розміщувати ці баки біля шкіл Харківського району. Також в межах цього проекту передбачене проведення уроків. Ми будемо проводити для молодших класів уроки в ігровій форм, а для старших – консультації та майстер-класи. Основне, що ми хочемо зробити – через дітей, через навчання донести важливість цього процесу».  

«Завдання проекту «EcoLanding» – це в першу інформаційно-агітаційна робота серед населення, – розповіла Наталія Фесенко, представниця Люботинської міської адміністрації, – коли ми встановлювали комплекти баків, ми проводили агітаційну роботу. Були розроблені листівки, випущена газета. Ми збирали людей і пояснювали їм, для чого це потрібно і як правильно сортувати сміття. Ми встановлювали баки тільки там, де люди були до цього готові».

Активісти впевнені, що завдяки реалізації цього проекту місто стане чистішим, а місцеві мешканці стануть більш дбайливо ставитися до навколишнього середовища. 

comments powered by HyperComments