В Україні впроваджуються нові методи підвищення кваліфікації для педагогів

Юлія Гуш  |  Четвер, 7 квітня 2016, 16:00
Представники команди EdCamp Ukraine розповіли про нові методи підвищення кваліфікації серед вчителів.
В Україні впроваджуються нові методи підвищення кваліфікації для педагогів

EdCamp свого часу започаткували активні педагоги, які проживали у Філадельфії (США). У 2015 році він був визнаний шостою організацією в світі за рівнем інноваційності. В Україні проект підтримується засновниками Фундації EdCamp. «Це в першу чергу неконференція, яка проходить в новому дискусійному форматі для співтворчості вчителів та вчительок, – розповів Олександр Єлькін, натхненник руху EdCamp Ukraine, – неконференція – це конференція навпаки. Ми звикли з вами приходити на події, де програма відома з самого початку. На неконференції програма зазвичай визначається в перший день проведення. І головними експертами і експертками є самі педагоги. Які приходять, щоб обговорити питання, які хвилюють їх більше всього».

За його словами, модель EdCamp була придумана у відповідь на глобальну проблему, яка не є специфічною виключно для нашої країни. Мова йде про наявність неефективної системи професійного розвитку педагогів. «Це виклик для всього світу, в тому числі і розвинутих країн», – підкреслив Єлькін.

В Україні рух EdCamp існує всього 9 місяців. Проте в його межах вже відбулося багато подій. Учасникам вдалося об’єднати понад 2 тисячі педагогів з усіх регіонів України. Минулого року перша неконференція була визнана найяскравішою подією у сфері шкільної освіти. Подібний захід невдовзі відбудеться в Харкові. Очкується, що цього року візьме участь близько 500 педагогів з усіх регіонів України. На захід також будуть запрошені експерти з 12 країн світу.

«Неконференція не закінчується після національної події, – зазначила Марина Пащенко, експертка у побудові спільноти, – це просто страт. Далі вона має унікальне продовження. Ми за рік провели 11 міні-The EdCamp по всій Україні… вони пройшли і великих містах, і в малих, і в селах».  

Кім Сивік, програмна директорка The EdCamp Foundation, розповіла, що The EdCamp в Україні є найбільшим рухом після американського. За її словами, українські колеги зробили велику роботу. «Вже три роки ми розвиваємо рух EdCamp у світі для того, щоб допомогти учителям підтримувати свої колег, – зазначила вона, – два роки тому у нас з’явилися гроші, щоб заснувати таку організацію як The EdCamp Foundation… Це нас спонукало працювати та розвиватися далі. Ми постійно шукаємо співробітників та співробітниць. І постійно підгримуємо інші The EdCamp. Особливістю The EdCamp є те, що самі вчителі та вчительки мають можливість допомогти іншим. Він унікальний».

Докладніше на відео Никипело Live:

 

comments powered by HyperComments