Реальна боротьба з корупцією. Яніка Мерило поділилася сподіваннями

Четвер, 7 квітня 2016, 18:54
Одним із спікерів на Третьому міжнародному бізнес-форумі виступає колишня радниця міністра економічного розвитку і торгівлі України та нинішня — Львівського міського голови.
Реальна боротьба з корупцією. Яніка Мерило поділилася сподіваннями

Яніка Мерило опікується впровадженням на Україні електронного уряду: «Наша мета — автоматизувати все, що можливо, щоб виключити людський фактор».

Нині в країні існує абсурдна ситуація, коли різні державні органи вимагають у громадян надання довідок одне від одного. Проект «E-goverment» спрямовано на боротьбу з цим. «Щоб не стояти в чергах за довідкою, яка нікому не потрібна, або пред'явити чиновникам довідки, отримані у інших чиновників. Тобто я стою в черзі, чтоб замовити довідку, другий раз — щоб отримати довідку, і третій — щоб її віддати. Це ж пік абсурду».

Перші плоди реформи українці вже можуть відчути на собі. «Тепер клієнти «Приватбанку» та «Ощадбанку» — перших банків, які приєдналися до системи — можуть через свій інтернет-банкінг замовити потрібну довідку. Людина замовила її через Інтернет і зайшла за нею або отримала по електронній пошті. Усе. Тобто корупція зникає, якщо чиновник пропадає. За що платити? Я замовив через Інтернет, завтра зайшов — отримав. Це і є реальна боротьба з корупцією», — каже експерт.

В майбутньому кожен громадянин України матиме особистий кабінет, де можна буде контролювати усе «паперове» життя: бачити, коли закінчується термін паспорта, і замовляти новий тощо. «Все, що ви зможете придумати, я можу робити через Інтернет. Ось це, звичайно, мета. Автоматизувати всі процеси, які можливо. У нас зараз навіть проект «Електронні вибори» або електронний підрахунок протоколів. Наприклад, в Естонії я через мобільний телефон можу проголосувати і за парламент, і за місцеве самоврядування. Я можу бути в Україні і взяти участь у виборах в Естонії. З різних причин це неможливо сьогодні в Україні, але можливий електронний підрахунок протоколів», — повідомила Яніка Мерило.

В Україні зараз з цим багато проблем. Приблизно третина протоколів помилкові. Електронну систему вже перевіряли у Львові, підсумовує експертка, вона спрацювала добре.

Також під час виступу радниця подякувала Едуарду Рубіну за організацію навчального процесу з електронного врядування.

Нагадаємо, міжнародний бізнес-форум відбувається в Харкові втретє. Є кілька новинок, зокрема, вперше цього разу захід відбудеться у два дні — 7 і 8 квітня. Також на ньому присутня велика польська місія, а хедлайнером виступає екс-міністр фінансів Словаччини Іван Міклош. Організовується захід з ініціативи місцевих підприємців як реакція на ситуацію в країні. Щороку форум відвідують близько 400 учасників. Переважно це власники, директори і менеджери компаній. Актуальний список виступаючих і програма є на сайті: businessforum.kharkov.ua.

comments powered by HyperComments