Як українцю почати свій бізнес у Польщі: розповідають експерти

Тетяна Зарубіна  |  Четвер, 7 квітня 2016, 23:05
Корисні поради для створення своєї справи у Польщі на третьому Міжнародному Бізнес - форумі надав відомий експерт Ярослав Романчук.
Як українцю почати свій бізнес у Польщі: розповідають експерти
Під час третього Міжнародного бізнес – форуму, який відбувся у Харкові, президент Асоціації українського бізнесу в Польщі, віце-президент Польсько-української господарської палати Ярослав Романчук розповів присутнім усі юридичні правила ведення бізнесу у Польщі. Спікер докладно розповів про усі фінансові та юридичні інструменти бізнес – діяльності, якою у Польщі можуть займатися українці.
 
«За рахунок створення компанії, або торгового дому у Польщі ви маєте можливість просувати свій бізнес. Польське законодавство дозволяє резидентам України бути засновниками або власниками компаній. Також воно дозволяє українцям бути членами правління без спеціального дозволу на роботу. Мінімальний статутний капітал – 5000 злотих. 
 
 
Що потрібно для того,що відкрити компанію? Перш за все визначитися з назвою, щоб не було подібної. Далі треба визначитись з засновниками і напрямками діяльності. На законодавчому рівні можна використовувати віртуальну адресу, там немає таких проблем як у нас. Вартість надання такої адреси коливається від 800 злотих до 1200 в рік. Це важливий нюанс, бо є такі «розумники» що беруть з українців щомісячно такий платіж. Така адреса слугує юридичною і поштовою адресою для бізнесмена, туди приходить пошта.
 
 
Що стосується форми реєстрації, то у Польщі відсутній статут, натомість є договір про заснування компанії. Це зазвичай можна здійснити у нотаріуса, або віртуально. Після укладення такого акту у компанії вже є права та обов’язки. Українці мають отримувати для роботи та відкриття рахунків ліцензію Національного банку. Зазвичай з цим не має проблем.
Польща має 9 прямих і три непрямих податки. Ставки такі - ПДВ 23 відсотка, податок на доходи юридичних осіб – 19 відсотків. Існує також багато податків на нерухомість,але вони встановлюються місцевою владою.» - зазначив Ярослав Романюк.
 
Також Ярослав зазначив, що управляти такою компанією можна з України, при чому необов’язково шукати саме поляків у ділові партнери.  У Польщі діють інші бізнес – закони, тому не слід переносити свій український досвід у іншу країну, навіть незважаючи на близьку ментальність. Він наголосив, що у Польщі створена Асоціація українського бізнесу в Польщі – це 25 компаній. Асоціація буде допомагати українцям починати бізнес, та знищувати недовіру до українців як бізнес – партнерів.
 
 
comments powered by HyperComments