Тарас Данько радить бізнесменам не зволікати з початком співпраці з ЄС

Вівторок, 15 березня 2016, 17:02
Підприємства, що передбачали укладення угоди про Асоціацію, які активно їздили на виставки, вже приступають до реалізації перших контрактів.
Тарас Данько радить бізнесменам не зволікати з початком співпраці з ЄС

«У Харкові 30% мешканців підтримують євроінтеграцію. А це значить, що півмільйона людей в нашому місті готові брати активну участь в цьому процесі», — стверджує менеджер з комунікації Представництва ЄС в Україні, експерт Team Europe Тарас Данько.

За його словами, представництво Єврокомісії в Києві виділяє Харків як дуже важливого партнера для цього діалогу, вивчає особливості і потреби цього регіону, інструменти для реалізації поточних завдань. Гіганти ж і середні підприємства в основному працюють з клієнтами b2b. Тривалість переговорів тут в середньому становить один рік — це статистика і по Україні, і по Харкову, і по ЄС.

Експерт вважає, що у сегменті малого і середнього бізнесу необхідно спрямувати зусилля на зв'язок між кластерами. Ця робота сьогодні ведеться. Як приклад називає швейників. У Харкові створюється кластер, який зможе працювати з європейськими швейниками, але перші результати будуть видні приблизно через рік, вважає Тарас Данько.

«Ніхто завтра не скаже, що це справжнє диво, і пішли угоди — потрібен час. А для активізації процесу, безумовно, необхідні позитивні приклади — кейси про те, як місцеві підприємства домоглися успіху при виході на європейський ринок», — цитує менеджера з комунікації Представництва ЄС в Україні «Восточный Дозор».

Публічна дискусія журналістів і бізнесменів Харкова з командою Team Europe, що відбулася в арт-просторі «Циферблат», об'єднала всіх, хто бачить майбутнє України серед європейських країн. Окрім Тараса Данько на ній Олександр Чумак розповів про інвестиційні перспективи України, Юлія Біденко — про євроскептиків, а Володимир Єрмоленко — про специфіку угоди про Асоціацію.

Представництво ЄС в Україні презентувало у Харкові нову ініціативу – групу Team Europe — 26 лютого.

comments powered by HyperComments